Erkki Aurejärven romaani Pimeyden sydän on ilmestynyt 3.10.2023. Romaanin takakannessa on seuraava esittelyteksti:

maanantai 11. maaliskuuta 2024

Satu Lipposen lausunto

 

Toimittaja Satu Lipposen lausunto

 

Olen tutustunut Amer-Tupakka Oy:n johtaja Jukka Ant-Wuorisen vuosien 1983 – 2004 menettelystä valtakunnansyyttäjälle 18.1.2024 tehtyyn tutkintapyyntöön ja pyyntöön 4.2.2024 tehtyyn lisäykseen, lääkintöneuvos Liisa Elovainion 9.2.2024 päivättyyn muistioon sekä professori Eeva Nordmanin 12.2. 2024 päivättyyn muistioon.

 

Olen kouluttautunut Tampereen yliopistossa, aineyhdistelmään kuuluivat kansainvälinen politiikka, tiedotusoppi ja kansantaloustiede. Työurani aikana olen työskennellyt mm. sanomalehti Uudessa Suomessa ja sen kolmannessa painoksessa Iltalehdessä vuosina 1980 – 1991. Tehtäviäni ovat olleet etusivun ja Sunnuntai-numeron toimitussihteeri, ulkomaantoimittaja ja kulttuuritoimittaja.

 

1995 –2000 toimin Terveyden edistämisen keskuksessa projektipäällikkönä. Tehtävänäni oli vastata ensimmäisen eurooppalaisen tupakka vai terveys -konferenssin toteutumisesta. Kokous oli EU:n tukema. Toimitin kokouksen jälkeen sekä suomenkielisen aikakauslehden että englanninkielisen kirjan kokouksen keskeisistä teemoista.  2000 –2022 olin Suomen Syöpäyhdistyksessä ensin tiedotuspäällikkönä, sittemmin viestintäjohtajana ja johtajana, jonka vastuulla olivat strategia ja ennakointi. Luottamustehtäviini ovat kuuluneet mm. Suomen ja Euroopan tiedetoimittajain liiton puheenjohtajuus. 

 

Toimittajana minulla oli suurta yleisöä vastaava käsitys tupakan vaarallisuudesta. Tuohon aikaan toimituksissa tupakoitiin varsin yleisesti. Vasta terveysasioihin perehdyttyäni ymmärsin, kuinka laajasti tupakan terveyshaittoja vähäteltiin julkisuudessa. Suomen Syöpäyhdistyksen aikana toimittaessani mm. Syöpäsäätiön Focus tutkimus- ja Focus Oncologiaen sisältöjä perehdyin tieteen tuottamaan tietoon syöpäsairauksista.  Syöpätaakan laajuuden ja vaikutukset väestöön ymmärsin vasta viestiessäni Suomen Syöpärekisterin tutkimuksista. 

 

Olen sittemmin perehtynyt tupakasta liittyvään disinformatioon ja varsinkin kehystämiseen, jolla luodaan julkisuuteen tietynlaista journalistista kerrontaa. Tämä on ollut keskeinen osa tupakkateollisuuden laajaa vaikuttamistoimintaa. Kuten syytekirjelmästä ilmenee, toiminta Suomessa on ollut suunniteltua ja kansainvälisesti johdettua. Tavoite on ollut mitätöidä tieteellisen tutkimuksen tuottamaa tietoa tupakan terveyshaitoista ja mustamaalata asiantuntijoita. Tupakkateollisuuden Yhdysvaltain oikeudenkäyntien myötä julkitulleet tupakkateollisuuden sisäiset dokumentit vahvistavat harhautuksen

 

Valtakunnansyyttäjälle tehty tutkintapyyntö on täysin perusteltu. 

 

Nurmijärvellä 9.3. 2024 

Satu Lipponen,

Toimittaja, yht. tiet. maisteri

 

1 kommentti:

  1. En pidä kovinkaan ansiokkaana toimittaja Lipposen tapaa toimia syyttäjänä ja tuomarina asiassa, jossa hänen oma asiantuntemuksensa tai puolueettomuutensa ei ole kovinkaan vakuuttavaa. Annetaanpa suomalaisen oikeuskäytännön tehdä kaikessa rauhassa omat ratkaisunsa. Siihen päätökseen voimme varmasti hyvillä mielin tyytyä.

    VastaaPoista