Erkki Aurejärven romaani Pimeyden sydän on ilmestynyt 3.10.2023. Romaanin takakannessa on seuraava esittelyteksti:

tiistai 20. helmikuuta 2024

Ylilääkäri Antero Heloman muistio

 

Olen tutustunut Amer-Tupakka Oy:n johtaja Jukka Ant-Wuorisen vuosien 1983 – 2004 menettelystä valtakunnansyyttäjälle 18.1.2024 tehtyyn tutkintapyyntöön ja pyyntöön 4.2.2024 tehtyyn lisäykseen sekä lääkintöneuvos Liisa Elovainion 9.2.2024 päivättyyn lausuntoon ja professori Eeva Nordmanin muistioon.

 

Olen 1980-luvun lopusta lähtien seurannut tarkasti tupakkateollisuuden toimia ja tunnen siten hyvin myös vuosien 1987– 2004 tapahtumat.

 

Olen valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1979 Tampereen yliopistosta, työterveyshuollon erikoislääkärin oikeudet sain 1989 ja väittelin tohtoriksi vuonna 2003. Väitöskirjani aiheena oli Tupakkalain vaikutukset ja toteutuminen työpaikoilla (The impact and implementation of the Finnish Tobacco Act in workplaces)

 

Valmistumiseni jälkeen työskentelin kliinisessä työssä vuoteen 1989, jolloin siirryin Lääkintöhallituksen (LKH) terveyskasvatustoimiston ylilääkäriksi. Työni keskeinen osa oli tupakkalain toteutumisen valvonta ja seuranta, johon kuuluin myös esimerkiksi uusien tupakkatuotteiden tarkastustodistusten esittely.

 

LKH:n toiminnan päättyessä helmikuussa 1991 siirryin perustettuun uuteen Sosiaali- ja terveyshallitukseen noin vuoden ajaksi, jossa työni jatkui suurin piirtein samantyyppisenä kuin LKH:ssa. Vuosina 1992-1994 toimin vs. ylilääkärinä sosiaali- ja terveysministeriössä, jossa työni edelleen jatkui pääosin tupakka-asioiden parissa, lisäksi osallistuin uuden vuonna 1995 voimaan tulleen tupakkalain valmisteluun.

 

Vuonna 1994 aloitin väitöskirjatyöni, jota tein vuoden ajan ollessani Työterveyslaitoksen (TTL) erikoislääkärin toimessa. Elokuussa 1995 siirryin Uudenmaan lääninlääkäriksi, jossa työni jatkui myös uudessa vuonna 1997 perustetussa suurläänissä aina vuoden 2008 alkupuolelle. Samalla jatkoin väitöskirjatyötäni TTL:ssa ollessani virkavapaana lääninlääkärin työstä. Myös lääninlääkärin työhöni kuului terveydenhuollon ehkäisevä työ ml. tupakoinnin vähentäminen. 

 

Vuodet 2008-2018 toimin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (v.2008 Kansanterveyslaitos) ylilääkärinä ja yksikönpäällikkönä.

 

Työssäni yhteydet tupakkateollisuuteen koskevat vuosia 1989-1994. Erityisesti LKH:ssa olin useita kertoja puhelinkontakteissa Amer-Tupakka Oy:n johtavan lakimiehen, Antti Puhakan kanssa, kun teollisuus oli eri mieltä jonkun LKH:n päätöksen kanssa. Asiat liittyivät etenkin tupakka-askien varoitusteksteihin ja tarkastustodistuksiin. Erityisesti mieleeni näistä on jäänyt, kuinka tupakkayhtiöt pyrkivät vähentämään LKH:n varoituksen näkyvyyttä ja huomion kiinnittymistä varoitukseen esim. erilaisten harmaan sävyjen avulla, varoituksen sijoittelulla askin kokonaisuuteen ja tekstin huonolla näkyvyydellä. Rasiasuunnitteita jouduttiinkin usein palauttamaan tupakkayhtiöille (ml. Amer-Tupakka) uudelleen käsiteltäviksi.

 

Koska LKH:lla oli 1990-luvulla vahva lääketieteeseen perustuva ymmärrys ympäristön tupakansavun (ns. passiivinen tupakointi) terveyshaitoista, tein ehdotuksen tupakkalain säätämän tupakka-askeissa olevan varoitustekstin muuttamisesta koskemaan passiivista tupakointia siten, että aikaisempi tupakoitsijan keuhkosyöpää koskeva varoitusteksti muutettaisiin muotoon ”Tupakansavu saastuttaa ilman ja vaarantaa terveyden”. LKH:ssa pidimme tekstiä melko lievänä, koska siihen ei esimerkiksi sisältynyt mainintaa mistään yksittäisestä tupakansavulle altistumiseen liittyvästä sairaudesta.

Emme katsoneet mahdolliseksi perääntyä asiassa, koska passiivisen tupakoinnin haitoista oli kansainvälinen ja kotimainen tieteellinen näyttö, ja ehdotettu teksti totesi vain yleisluontoisesti ympäristön tupakansavun terveysvaaran.

LKH:lla oli siis tällaisen varoituksen laatimiseen vahvat ja pätevät perusteet. Jo vuonna 1981 oli ilmestynyt käänteentekevä japanilaisen T. Hirayaman tutkimus, jonka mukaan tupakoivien miesten ei-tupakoivilla vaimoilla oli suurempi riski sairastua keuhkosyöpään verrattuna ei-tupakoivien miesten vaimoihin.  Kysymys ympäristön tupakansavun terveyshaitoista oli siitä alkaen noussut tärkeäksi tupakan terveysvaaroihin liittyväksi tutkimuskohteeksi.

 

Kaikesta vastakkaisesta tieteellisestä näytöstä huolimatta tupakkateollisuus, ml. Amer-Tupakka, vastusti suunniteltua uutta varoitustekstiä voimakkaasti väittäen, että passiivisen tupakoinnin haittoja ei ole tieteellisesti osoitettu, ja asiasta jouduttiin käymään useita keskusteluja tupakkateollisuuden kanssa.

Tutkintapyynnön sivuilla 25-26 selostetaan asiaan liittyvää minun 15.10.1990 päivättyä muistiotani, joka koskee keskusteluani Amer-Tupakka Oy:n lakimiehen Antti Puhakan kanssa (KT 87):

”Keskustelu Antti Puhakka, Amer”

”Lääkintöhallituksen periaate: varoitusteksti ei saa muutoksen yhteydessä tulla huonommin näkyväksi.  Amer on ennen ko. kirjeen vastaanottamista tuonut markkinoille uudella varoitustekstillä varustettuja rasioita, joissa teksti näkyy heikommin.”

” - - eikä sitä näin ollen voi varoitustekstimuutoksen yhteydessä vaihtaa huonommin näkyvään tyyppiin ilman uuden tarkastustodistuksen anomista.  Terveyspoliittisesti ajateltuna on mahdottomuus, että kaikki tekstit muuttuisivat 1.1.1991 heikommin näkyviksi.  Tupakka-asetuksessa säädetään yleisperiaatteena, että varoitustekstin tulee selvästi erottua pohjaväristä.”

”Puhakka esitti kysymyksen, miten LKH suhtautuisi siihen, että varoitustekstin alla lukisi ’Lääkintöhallitus ja Amer-Tupakka’.  Sanoin pitäväni ehdotusta uutena ja mielenkiintoisena, koska varoittajana olisi myös tupakkateollisuus itse.  Puhakka sanoi asiasta keskustelemisen lähteneen liikkeelle uudesta tuotevastuulaista, jonka mukaan ankara vastuu lievittyy, jos valmistaja itse myöntää terveyshaitat toisin, kuin se tähän asti on tehnyt.”

Tutkintapyynnön mukaan Puhakka oli keskustellut Amer-Tupakan allekirjoittamasta varoituksesta Jukka Ant-Wuorisen kanssa. Ant-Wuorinen olisi ollut valmis tähän, mutta Philip Morris kielsi. Myös itse muistan, että asiasta oli yhtiön johdossa keskusteltu. Asia olisi vaatinut tietysti myös LKH:n suostumuksen ja varoitustekstejä koskevan asetuksen muutoksen.

Lisäksi tutkintapyyntöön on kirjattu Savon Sanomille 10.2.1991 antamani varoitustekstejä koskeva haastattelu (KT 88):                                                                                                                          

 

                      ”Tupakkateollisuus tietysti vastusti tätä kuten muitakin varoituksia.”

”Meistä se on loppujen lopuksi niin lievä ilmaisu, että olimme valmiit vaikka riitoihin.  Tupakkatehtaat eivät kuitenkaan lähteneet sille asteelle, vaikka uhkailivatkin.”

 

Tupakkatehtaiden Yhdistys lähetti minulle 27.2.1990 päivätyn pitkän kirjelmän, jossa tätä varoitusta vastustettiin useilla eri perusteilla.  TTY:n mukaan ehdotettu varoitusteksti

 

”olisi kohtuuton; olisi vailla perusteita; olisi ristiriidassa tieteellisten tutkimusten kanssa; olisi muotoilultaan epämääräinen; olisi merkitykseltään tulkinnanvarainen; perustuisi pelkkiin olettamuksiin; olisi ristiriidassa keuhkosyöpää koskevien tutkimusten kanssa; olisi ristiriidassa sydäntauteja koskevien tutkimusten kanssa; merkitsisi ”saastuttaa”-sanan harhaanjohtavaa käyttöä; merkitsisi ”ilma”-sanan harhaanjohtavaa käyttöä; merkitsisi ”ilma”-sanan liian avointa ja liioittelevaa käyttöä; olisi kokonaisuudessaan vailla todellisuuspohjaisia perusteita.”

 

Tupakkatehtaiden kirjeestä näkyy, että varoituksen torjumiseen oli uhrattu runsaasti työtä.  Kyseessä oli sisällöltään lievä varoitusmerkintä, joka oli suunniteltu otettavaksi käyttöön vuoden 1991 alusta.  Teksti olisi ”kohtuuton”, koska se aiheuttaisi savukkeiden myynnin vähentymistä.

 

Kun tupakkateollisuus eri maissa jatkuvasti pyrki häivyttämään terveysviranomaisten lakisääteiset varoitusmerkinnät, teollisuuden menettelyyn täytyi puuttua lainsäädäntöteitse.  Euroopan neuvosto antoi varoituksia koskevan direktiivin vuonna 1989 (89/622) ja tiukennetun direktiivin vuonna 1992 (92/41).  Tältä pohjalta sosiaali- ja terveysministeriö antoi Suomessa päätöksen (STMp 23.12.1992/1504), jossa oli tarkat määräykset varoitusten ulkoasusta.

 

Seuraavaksi on vielä mainittava Euroopan yhteisön tupakkatuotedirektiivi 2001/37, jossa jälleen säänneltiin varoitusmerkintöjen sisältöä ja näkyvyyttä.  Kysymys oli yhä samasta asiasta, josta lääkintöhallitus laati meillä ensimmäisen muistionsa 2.10.1987.  Tupakkateollisuus yritti kaikin keinoin estää varoitusten luettavuuden, ja lainsäätäjä puolestaan yritti tukkia kaikki kiertotiet.  Varoituksille määrättiin millintarkasti vähimmäiskoot ja varoitusten painamisesta eli häivyttämisyritysten estämisestä direktiiviin otettiin yksityiskohtaiset säännökset.

 

Olen 30.11.1994 julkaissut Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla artikkelin: ”Pakkotupakointi loppuu työpaikoilla ensi vuonna” Vuosittain arviolta 40 tupakoimatonta saanut keuhkosyövän työpaikan tupakansavusta. Artikkelissa olen kirjoittanut, että vuonna 1992 työpaikoilla altistui vasten tahtoaan tupakansavulle lähes puoli miljoonaa tupakoimatonta suomalaista. Työpaikkatupakoinnin oli Yhdysvalloissa laskettu aiheuttavan tupakoimattomille vuosittain 2200 keuhkosyöpää, Suomessa noin 40. Lisäksi totesin, että tupakansavu tulee ottaa syöpäsairauden vaaraa aiheuttavien aineiden luetteloon. Tämä tapahtuikin muutaman vuoden kuluttua tupakkalain seuraavassa uudistuksessa. Lisäksi kirjoituksestani selviää, että Yhdysvalloissa ympäristön tupakansavu oli luokiteltu 1993 A-luokan syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

 

Em. artikkelissa kirjoitin, että työpaikkatupakoinnin kieltävä ja passiivista tupakansavualtistumista ehkäisevä laki voi johtaa tupakoinnin yleiseen vähenemiseen. Näin tapahtuikin. Tässä valossa voidaan selittää myös se raju vastustus, jota tupakkateollisuus Suomessa osoitti LKH:n aiheeseen liittyvää varoitustekstiä kohtaan.

 

Noin 20 vuotta aikaisemmin alkanut ja jatkuvasti vahvistunut ja täysin varmentunut tieteellinen näyttö ympäristön tupakansavun terveyshaitoista oli nyt kirjattu myös vuoden 1994 tupakkalain muutoksen perusteluihin, ja työntekijöiden altistumista tupakan aiheuttamille vakaville sairauksille voitiin vähentää.

 

Olen kiinnittänyt suuren huomion nikotiinin aiheuttamaan riippuvuuteen ja olen käsitellyt tätä kysymystä useissa medialle antimissani lausunnoissa ja kirjoituksissa toimiessani Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärinä ja yksikönpäällikkönä. Lisäksi toimin päätoimittajana ja myös kirjoittajana Kustannus Oy Duodecimin kirjassa ”Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus”. Teos ilmestyi 1. kerran vuonna 2017 ja kokonaan uudistettuna 2022.

 

Olen julkaissut Suomen tupakkalain vaikutuksista ympäristön tupakansavulle altistumiseen ja tupakoinnin vähenemiseen American Journal of Public Health’issa sekä brittiläisessä Addiction -tiedelehdessä. Tupakoinnin vähenemisen seurauksena tapahtuneesta keuhkosyövän vähenemisestä Suomessa olen julkaissut Yhdysvaltain keuhkolääkäriyhdistyksen CHEST -lehdessä. Kaikissa näissä artikkeleissa olen ollut 1. kirjoittaja ja kyseiset lehdet ovat huomattavan arvostettuja.

 

Tunnen henkilökohtaisesti lausunnon antaneet Liisa Elovainion ja Eeva Nordmanin, joiden työtä arvostan suuresti. Voin sanoa yhtyväni heidän muistioissaan esittämiinsä näkemyksiin.

 

 

Helsingissä 15.2.2024

 

Antero Heloma

LT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti