Erkki Aurejärven romaani Pimeyden sydän on ilmestynyt 3.10.2023. Romaanin takakannessa on seuraava esittelyteksti:

maanantai 12. helmikuuta 2024

Professori Eeva Nordmanin muistio

 

Olen tutustunut Amer-Tupakka Oy:n johtaja Jukka Ant-Wuorisen vuosien 1983 – 2004 menettelystä valtakunnansyyttäjälle 18.1.2024 tehtyyn tutkintapyyntöön ja pyyntöön 4.2.2024 tehtyyn lisäykseen sekä lääkintöneuvos Liisa Elovainion 9.2.2024 päivättyyn muistioon.

Olen 1960-luvulta lähtien seurannut tarkasti tupakkateollisuuden toimia ja tunnen siten hyvin myös vuosien 1983 – 2004 tapahtumat.  Olin vuosina 1979 – 1996 Turun yliopiston onkologian ja sädehoidon professori ja TYKS:n syöpätautien klinikan ylilääkäri vuosina 1977–79.

Syöpälääkärinä olen pyrkinyt tiedottamaan tupakkasairauksista ja kritisoinut tupakan markkinointia lapsille ja nuorille.  Esitin nuuskan myyntikieltoa ja tupakan myynnin kieltämistä alle 18-vuotiaille ennen nykyisen tupakkalain voimaantuloa.  Kun Lääkärit tupakkaa vastaan -järjestö aloitti toimintansa Suomessa 1994, minä olin yksi seitsemästä perustajajäsenestä.  Olen kuulunut muun muassa Syöpäyhdistyksen valtuuskuntaan, Syöpäjärjestöjen hallitukseen ja Syöpätautien tutkimussäätiön hallintoneuvostoon sekä toiminut Lääkelaitoksen asiantuntijana ja Acta Oncologican toimituskunnassa.

Olen 1960-luvulta saakka kiinnittänyt huomion tupakkateollisuuden markkinointimenetelmiin, joilla eri tavoin selitetään savukkeet vaarattomiksi tuotteiksi.  Teollisuus on vuonna 2000 myöntänyt, että aktiivinen tupakointi aiheuttaa syöpää ja nikotiiniriippuvuutta, mutta passiivisen tupakoinnin haittoja se ei tunnusta.

Lääketieteen suoran kiistämisen ohella tupakkayhtiöt ovat soveltaneet muitakin harhautuskeinoja.  Amer-Tupakka Oy:n myyntimies Lasse Lehtinen on vuodesta 1990 lähtien käyttänyt henkilöhyökkäyksiä, esittämällä lääkäreistä halventavia nimityksiä ja vääristelemällä lääkäreiden motiiveja.

Uudessa Suomessa 22.9.1991 Lasse Lehtinen kirjoitti näin:

”Ei pyyteetön terveysvalistus vaan uusmoralistinen suvaitsemattomuus ja halu vallita kanssaihmisiä pitää Elintapastalinistit yksilön kimpussa

”Suvaitsevaisuus, moniarvoisuus ja demokratia ovat ihmisarvoisen elämän perusta, ei orwellmainen kaiken kivan kieltäminen, naapurin kontrolloiminen ja valvonta”

Lasse Lehtinen ”paljasti” tällä tavoin lääkäreiden ja lääkintöhallituksen ”todelliset motiivit”, joissa ei ollut sijaa lääketieteelle: motiiveina olivat uusmoralistinen suvaitsemattomuus ja halu vallita kanssaihmisiä.  Tupakkateollisuuden motiivit taas olivat yleviä: ”suvaitsevaisuus, moniarvoisuus ja demokratia”.  Tämä propaganda sisältää seuraavat viestit:

-        nimenomainen sanoma: terveysviranomaiset eivät tosiasiassa tähtää keuhkosyövän ehkäisyyn, vaan poliittiseen holhoukseen ja sananvapauden eliminoimiseen;

-        epäsuora sanoma: tupakka ei aiheuta keuhkosyöpää.

 

Vastasin tähän Lasse Lehtisen kirjoitukseen Uudessa Suomessa 11.10.1991 otsikolla ”Tupakkastalinismi yksilön kimpussa”.  Vastauksessani oli muun muassa seuraava kappale:

”Tarkoitus pyhittää keinot

Tupakkateollisuuden edustajat pyrkivät syyllistämään lääkärit ja muut terveyskasvattajat puhumalla terveysterrorismista tai stalinismista.  Tupakkateollisuus kiistää tupakoinnin aiheuttamat terveyshaitat ja vertaa tupakkaa kahviin ja muihin viattomiin nautintoaineisiin.  Kahvista ei kuitenkaan ole osoitettu aiheutuvan syöpää eikä sen viljely ja kuivatus vaadi metsätuhoja.  Tupakkateollisuus ei lainkaan kerro tupakoinnin aiheuttamista sairauksista – tarkoitus siis pyhittää keinot.”

 

Helsingin Sanomissa 29.7.1992 oli minun kirjoitukseni tupakan mainonnasta:

”Nuorison tupakointia lisäävä piilomainonta on saatava kuriin

Äskettäin on julkaistu nuorison tupakointia koskeva raportti (M. Rimpelä ym., HS 25.6.), josta ilmenee, että suomalaiset nuoret tupakoivat nyt eniten maailmassa.  Aikuisista onkin moni lopettanut polttamisen.  Syöpälääkärinä huolestuttaa uusi tieto, jonka mukaan 16-vuotiaista tupakoi päivittäin lähes 30 prosenttia!

Suomessa kuolee vuosittain 7 000 henkilöä tupakan aiheuttamiin sairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään. - - Tunnettu epidemiologi Richard Peto raportoi, että 47 prosenttia miesten ja 15 prosenttia naisten syöpäkuolemista on tupakasta johtuvaa.  Hänen mukaansa tupakoivan miehen elämän lyhennys on keskimäärin 23 vuotta.

Mikä on tupakan valmistajien vastuu tuotteensa mainonnasta?  Amer-yhtymän sidosryhmäjohtaja Lasse Lehtinen esittää kirjoituksessaan ’Toimimaton säännös vie lailta kunnioituksen’ Helsingin Sanomissa 17.5., että tupakkalaki ei ole tehonnut ja että nuoriso tupakoi, vaikka ei näe tupakkamainoksia.  Tämä ei ole totta.

Nuoriso näkee joka päivä tupakkamainoksia.  Joka elintarvikeliikkeen jokaisella kassalla on savukkeiden myyntitelineitä, jotka ilmestyivät tupakkalain voimaan tultua.  Tämä on ilmaista mainontaa.  Lapsikin näkee, että on aivan luonnollista heittää savukeaski ruokakassiin päällimmäiseksi.

Lehtinen kirjoittaa myös: ’Emme halua, että lapset ja nuoret tupakoivat.’  Tämä ei pidä paikkaansa.  Abiturienttiristeilyillä aluevesirajan ulkopuolella tarjotaan ilmaisia savukkeita nuorisolle.  Lapsille tarkoitetun koirafilmin (Beethoven) etufilmi kertoo Marlboro-tuotteista ainakin kolmen minuutin ajan.

Syöpälääkärin mieltä ilahduttaa se, että tupakkateollisuuden edustaja nykyisin myöntää tupakoinnilla olevan terveysriskejä.  Puhuminen ’riskeistä’ kuitenkin hämää tavallisia ihmisiä.  Tulisikin selvästi kertoa, että tupakointi aiheuttaa vaikeita sairauksia ainakin kolmannekselle tupakoijista.

Tupakkateollisuus kohdistaa mainonnan nuorisoon sekä kehitysmaiden ihmisiin.  Teollisuuden pitäisi kuitenkin luopua itsekkyydestään ja tunnustaa tosiasiat tupakasta ja sairauksista. - - ”

 

SEURA-lehti 13.8.1993:

”Esitys tiukennetusta tupakkalaista on tulossa hallituksen käsittelyyn.  Mikäli esitys menee läpi, se merkitsee useimmilla työpaikoilla lähes täydellistä tupakointikieltoa.”

”Tupakkateollisuus on yrittänyt panna uudelle lakiesitykselle kapuloita rattaisiin.  Tupakkatehtaiden yhdistys on jättänyt sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jossa tupakan kaikki haitat kiistetään yksiselitteisesti.”

”KAMALAA LUETTAVAA”

Professori Eeva Nordman on Turun yliopiston onkologian ja sädehoidon professori ja sen lisäksi TYKS:n onkologian klinikan ylilääkäri.  Hän on tehnyt pitkän ja ansiokkaan elämäntyön syöpätautien parissa.  Professori Nordman luonnehtii tupakkatehtaiden lausuntoa paikka paikoin ’kamalaksi luettavaksi’.

Kaikkein eniten professori Nordmania järisytti lausunnon seuraava kohta:

’Lakiesityksessä tuodaan esiin väitteitä tupakoinnin aiheuttamista kuolemista, sairauspoissaoloista, työkyvyttömyydestä ja näiden aiheuttamista kustannuksista yhteiskunnalle.  Esityksessä ei kerrota, mihin esitetyt luvut perustuvat.  Näin ollen faktatietoina esitetyt luvut jäävät epämääräisiksi ja perustelemattomiksi.  Pitkälle menevää rajoituslainsäädäntöä ei voida perustella ilman tutkimusten antamaa näyttöperustaa.’

’Samankaltaisia argumentteja esitettiin jo vuonna 1977 voimaan tulleen tupakkalain valmisteluvaiheessa.  Voimassa olevalla tupakkalailla ei ole saavutettu sen keskeiseksi päämääräksi asetettua tupakoinnin vähentymistä.  Joudummekin kysymään, miten esitetyillä väittämillä voidaan perustella uusia rajoituksia tupakkalainsäädäntöön.’

-        Tämä on valehtelua, professori Nordman toteaa.

Lääketieteen selvittämiä faktatietoja on olemassa jo useiden vuosikymmenien ajalta ja niitä on kymmeniä tuhansia.  Jos tupakkateollisuus heittää nyt muutaman vastakkaisen, itse teettämänsä tutkimuksen, sillä ei ole mitään merkitystä.”

”Tupakkateollisuus toteaa lausunnossaan, että väite, jonka mukaan ympäristön tupakansavu lisää tupakoimattomien keuhkosyöpäriskiä, perustuu pääosin epidemiologisiin tutkimuksiin.  Professori Nordman on ihmeissään: mihin muihin kuin epidemiologisiin tutkimuksiin tulokset sitten voisivat perustua?

’Ympäristön tupakansavu sisältää vähäisiä määriä vanhentunutta ja laimentunutta savukkeen palavassa päässä syntyvää sivuvirran savua ja ulos hengitettyä päävirran savua’, lausunnossa todetaan.

Professori Nordman on jyrkästi eri mieltä:

-        Se on vale.  Sivuvirrasta tulee savua vaikka kuinka paljon.

Tupakkateollisuuden lausunnossa arvostellaan lääketieteen tutkimuksia ja väitetään, etteivät tutkijat ole kiinnittäneet tarpeeksi huomiota muihin keuhkosyöpään liittyviin häiriötekijöihin, kuten ruokavalioon, elämäntapoihin, ammattiin ja perinnöllisiin tekijöihin, eivätkä ole eliminoineet niiden vaikutusta.”

 

Edellä on sitaatit kolmesta julkaisusta 1990-luvulta.  Tämä oli tilanne, vaikka lääketieteessä oli jo 1950-luvun alussa saatu yksimielinen varmuus tupakan syy-yhteydestä keuhkosyöpään ja sen jälkeen 1950-, 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla varma näyttö syy-yhteydestä kymmeniin muihin tappaviin tauteihin.  Amer-Tupakka oli vuosina 1983 – 2004 Suomen johtava tupakkayhtiö; Amer-Tupakan markkinaosuus oli 67 prosenttia.  Savukkeet tappoivat näinä vuosina yli 140.000 suomalaista, joten Marlboron ja Belmontin osuus oli runsaat 90.000 vainajaa.  Jukka Ant-Wuorisen ja Lasse Lehtisen asenne oli uskomaton.

Jukka Ant-Wuorisen menettelystä 18.1.2024 tehty tutkintapyyntö ja 4.2.204 päivätty lisäys vastaavat joka osaltaan minun havaintojani ja minun käsitystäni asiasta.  Erityisen huomion ansaitsee sitaatti Lasse Lehtisen kirjoituksesta Uudessa Suomessa 22.9.1991: terveet elämäntavat, kaksi kuukautta pitempi elämä.  Olen potilastyössä kohdannut usein tämän käsityksen.  Tupakointi aloitetaan yleensä teini-iässä, ja kahden kuukauden ”varoitus” tekee polttamisesta täysin vaarattoman.  Nuorelle ihmiselle kahden kuukauden lisä 70:n tai 80:n vuoden vanhuuteen on tietysti vailla merkitystä.  Tupakoitsija, joka kuolee keuhkosyöpään 32 vuoden iässä, yllättyy vakavasti.  Lasse Lehtinen on ollut taitava.

Lääkintöneuvos Liisa Elovainion 9.2.2024 laatiman lausunnon voisin minäkin allekirjoittaa. Olen 1960-luvulta lähtien ollut Liisa Elovainion läheinen yhteistyökumppani.  Olemme molemmat tehneet työtä syövän torjumiseksi ja meidän pahimmat vastustajamme ovat jatkuvasti olleet tupakka ja tupakkateollisuus.  Lausunnossa siteeratut seitsemän julkaisua ovat minulle tuttuja ja olen lukenut ne jo heti niiden ilmestyttyä.  Olen joka osaltaan samaa mieltä.  Iltalehdessä 10.6.2004 olleen kirjoituksen alla mainitut pääjohtaja Pekka Puskan ja professori Matti Rimpelä ovat hekin tupakkakysymyksien asiantuntijoita.  Olemme kaikki samaa mieltä tupakkateollisuuden menettelytavoista: tupakkayhtiöt ovat kaikessa toiminnassaan panneet omat liikevoittonsa ihmishenkien edelle.

 

Helsingissä 12.2.2024

Eeva Nordman

Professori emerita LKT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti