Erkki Aurejärven romaani Pimeyden sydän on ilmestynyt 3.10.2023. Romaanin takakannessa on seuraava esittelyteksti:

sunnuntai 11. helmikuuta 2024

Lääkintöneuvos Liisa Elovainion lausunto

 

Olen tutustunut Amer-Tupakka Oy:n johtaja Jukka Ant-Wuorisen vuosien 1983 – 2004 menettelystä valtakunnansyyttäjälle 18.1.2024 tehtyyn tutkintapyyntöön ja asiaan 4.2.2024 tehtyyn lisäykseen. 

Tunnen hyvin nämä vuosien 1983 – 2004 tapahtumat.  Olen työurani aikana osallistunut jatkuvasti tupakkakysymysten käsittelyyn.  Olen työskennellyt tutkijana, terveyskasvatuslääkärinä Suomen Syöpäyhdistyksessä, ylilääkärinä lääkintöhallituksen terveyskasvatustoimistossa ja vuodesta 1987 alkaen Suomen Syöpäyhdistyksen, Syöpäsäätiön ja Syöpätautien tutkimussäätiön pääsihteerinä ja olen ollut myös kansainvälisten syöpäjärjestöjen luottamustehtävissä.

Olen vuosina 1992 – 2004 käsitellyt tupakkateollisuuden toimintaa muun muassa seuraavissa julkaisuissa.

Helsingin Sanomat 30.6.1992:

”Tupakoitsijoista joka viides kuolee syöpään

Pääsihteeri Liisa Elovainio sanoo olevansa vakuuttunut, että vireillä oleva oikeudenkäynti tupakkateollisuutta vastaan on oikeushistoriamme tärkein oikeudenkäynti.  Siinä mitataan, mihin toisen ihmisen saa houkutella katastrofaalisin seurauksin.  Suomessa kuolee keuhkosyöpään noin 1800 ihmistä vuodessa, heistä kaksi kolmasosaa on miehiä.

Elovainion mukaan ihminen menettää keskimäärin 23 vuotta elämästään kuollessaan 35 – 69 vuoden iässä tupakkasyöpään.  Jos miehet lopettaisivat kertaheitolla tupakoinnin, miesten syöpätapaukset vähenisivät kolmanneksella kymmenessä vuodessa.”

Satakunnan työ 25.3.1997:

”Helsingin käräjäoikeus jätti päätöksellään äänin 2 -2 tuomitsematta Helsingin yliopiston anatomian professoriIsmo Virtasen väärästä valasta.  Ns. tupakkaoikeudenkäynnissä Virtanen vahvisti valansa nojalla, ettei hänen mielestään tupakointi aiheuta sairauksia.  Käräjäoikeuden tuomari Aira Joensuu katsoi, että Virtasen todistus oli ’todellisen tiedemiehen puheenvuoro’ esillä olleista lääketieteellisistä kysymyksistä.

Huolestuneena asian uutisoinnista mahdollisesti syntyvästä mielikuvasta Suomen Syöpäyhdistys haluaa tähdentää, ettei tupakoinnin seurauksena syntyvistä lukuisista vakavista sairauksista ole tieteellisesti minkäänlaista epäselvyyttä.  Käräjätuomarin päätöksen lääketieteellinen osuus ei Syöpäyhdistyksen mielestä pohjaudu tietoon, vaan paremminkin tunteisiin.  Lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin perustuvaa tutkijoiden kantaa tupakoinnin aiheuttamista sairauksista ei voida sivuuttaa.  Virtanen rajasi todistajanlausunnossaan yksipuolisesti ja tarkoitushakuisesti lääketieteellisiä tutkimuksia samalla tavoin kuin tupakkateollisuus on tehnyt.

Suomen Syöpäyhdistyksessä ollaan tyrmistyneitä käräjätuomarin päätöksestä väheksyä johtavien suomalaisten, tupakointiin ja sen aiheuttamiin sairauksiin perehtyneiden asiantuntijoiden todistusarvoa.

LIISA ELOVAINIO, pääsihteeri, LL, VTM”

 

Helsingin Sanomat 27.8.1997:

”Tiedetäänkö tupakan tappavan?

”Helsingin Sanomain pääkirjoituksessa 23.8. todettiin, että tupakkateollisuuden johtomiehet ovat jo alkaneet tehdä lääketieteellisiä myönnytyksiä.  Savukkeiden polttaminen saattaa aiheuttaa keuhkosyöpää.  Pääkirjoituksen mukaan kaikki muut paitsi savuketeollisuuden johtomiehet ovat tienneet jo hyvin monta vuotta, että tupakka tappaa’.

Kunpa asia olisikin näin.  Helsingin raastuvanoikeudessa vuosina 1988 – 1992 ajetussa tuotevastuuoikeudenkäynnissä tupakkayhtiöt toivat oikeuteen lukuisia ulkomaisia todistajia, jotka kiistivät savukkeiden syy-yhteyden kaikkiin mahdollisiin tauteihin. - - Suomesta on siis löytynyt viisi tietämätöntä lääkäriä ja neljä tietämätöntä alioikeustuomaria.  Tulevaisuus osoittaa, löytyykö tietämättömiä myös Helsingin hovioikeudesta ja korkeimmasta oikeudesta.

LIISA ELOVAINIO, lääketieteen lisensiaatti, Syöpäjärjestöjen pääsihteeri, Helsinki”

 

Yliopisto 5/1999:

”Euroopan Syöpäjärjestöjen Liiton puheenjohtajana toimiva Liisa Elovainio tietää, miten tupakkateollisuus pystyy massiivisella koneistollaan iskemään nopeasti takaisin aina, kun uusia tutkimustuloksia tupakan vaarallisuudesta tulee julki.

Esimerkiksi pari kolme vuotta sitten, kun Euroopan Unionissa alettiin sorvata passiivista tupakointia koskevaa direktiiviä, brittiläinen tupakkayhtiö käynnistä Keski-Euroopassa laajan lehdistökampanjan, jossa se väitti, että passiivisen tupakoinnin aiheuttama terveyshaitta on suunnilleen samaa tasoa, kuin jo söisi yhden keksin päivässä.”

 

KESKISUOMALAINEN 8.6.2001:

”Tosiasiana pysyy, että kaupoissa lasillisesti myytävä tupakka aiheuttaa syöpää Suomessa enemmän kuin radon, säteily tai asbesti yhteensä, sanoo Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Liisa Elovainio.”

 

Helsingin Sanomat 22.5.2004:

”Tupakkateollisuus sumuttanut 50-luvulta asti

Professori Erkki Aurejärven mukaan tupakkayhtiöt ovat panneet Suomessa toimeen kylmäverisen joukkomurhan, joten maamme historiassa olisi tärkeää uudelleen kirjoitettavaa.

Tämä asia on pohdittanut minua jo pitkään.  Olen yli kolme vuosikymmentä lähietäisyydeltä katsellut tupakkateollisuuden menettelyä.  Lääketiede varmisti savukkeiden tappavuuden jo 1950-luvun alussa, mutta tupakkatehtaat myivät näitä tuotteita täysin haitattomina vielä 1990-luvulla.  Koska tupakkatehtaat ilmoittivat aina, etteivät ne tiedä tupakan käytön olevan vaarallista, syntyi tilanne, jossa savukkeita väitettiin myytäessä vaarattomiksi, mutta poltettaessa vaarallisiksi.  Vastuu teollisuuden toimista kaadettiin siis kuluttajille ja terveyden edistäjille.

Voin kuitenkin kokemukseni nojalla kertoa, että tupakoitsijoiden tiedot tupakan vaarallisista ominaisuuksista ovat olleet kovin hataria.  Ihmiset eivät 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla juuri pitäneet savukkeita vaarallisina, ja 1980- ja 1990-luvuillakin vain kahviin ja suolaiseen makkaraan rinnastuvina.  Olen itse nähnyt, miten tupakkayhtiöiden sumutus onnistui hämäämään suurta tupakoijien joukkoa.

Onko Suomessa pantu täytäntöön ’joukkomurha’ 1950-luvun alusta lähtien?  En ole juristi, mutta lääkärinä olen ajatellut tähän tapaan jo pitkään.

LIISA ELOVAINIO, lääkintöneuvos, Helsinki”

 

Iltalehti 10.6.2004:

”Lasse Lehtiselle tupakkateollisuudesta

Iltalehti julkaisi 5.6. Lasse Lehtisen haastattelun, jossa käsiteltiin Lehtisen toimintaa Amer Oy:n PR-miehenä.  Lehtisen mukaan suomalainen tupakkateollisuus on menetellyt erittäin vastuuntuntoisesti.  Professori Erkki Aurejärven kirjan sisältämä väite tupakkateollisuuden toimeenpanemasta joukkomurhasta on hänen mielestään mielipuolinen.  ’Emme koskaan kieltäneet tupakan terveyshaittoja’.

Olemme 1960-luvulta saakka osallistuneet tupakkasairauksien ehkäisyyn, ja havaintomme tupakkateollisuuden menettelytavoista ovat toiset kuin Lehtisen.

Tupakkateollisuus ei koskaan aktiivisesti tiedottanut tuotteidensa vaarallisuudesta.  Päin vastoin se kiisti kaikki tuotteidensa terveyshaitat markkinoinnissaan 1950-luvun alusta lähtien, samoin tupakkalain säätämistä koskevassa taistelussa 1973 – 1976 ja edelleen tuotevastuulakia säädettäessä 1990.  Vastuuntunto tuotteidensa aiheuttamasta vahingosta kuluttajalle on tupakkateollisuudelta puuttunut tykkänään: tupakkayhtiöt ovat kaikessa toiminnassaan panneet omat liikevoittonsa ihmishenkien edelle.

Professori Aurejärven kirjan antama kuva tapahtumain kulusta vuosina 1938 – 2002 on käsityksemme mukaan hyvin perusteltu.  Vielä tänäkään päivänä tupakkateollisuus ei tuotevastuulaista huolimatta omatoimisesti tiedota tuotteidensa vaarallisuudesta kuluttajalle.

Liisa Elovainio, lääkintöneuvos

Pekka Puska, pääjohtaja

Matti Rimpelä, professori”

 

Edellä siteeratut julkaisut ovat vuosilta 1992 – 2004.  Niiden mukaan valtakunnansyyttäjälle tehty tutkintapyyntö on täysin perusteltu.

 

Helsingissä 9. helmikuuta 2024

Liisa Elovainio

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti