Erkki Aurejärven romaani Pimeyden sydän on ilmestynyt 3.10.2023. Romaanin takakannessa on seuraava esittelyteksti:

torstai 18. tammikuuta 2024

Valtakunnansyyyttäjälle 18.1.2024 osoitettu tutkintapyyntö, sivut 1 ja 28-32

 

Valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto                               

ASIA: tutkintapyyntö ekonomi Jukka Ant-Wuorisen menettelystä

Ant-Wuorinen on vuosina 1983 – 2004 toimiessaan Amer-Tupakka Oy:n markkinointijohtajana ja toimitusjohtajana kaupannut savukkeita terveydelle haitattomina tuotteina tietoisena siitä, että savukkeet vammauttavat ja tappavat ihmisiä.  Ant-Wuorinen on vuosina 2008 ja 2024 nimenomaisesti tunnustanut olleensa perillä savukkeiden tappavuudesta ja valehdelleensa suurelle yleisölle savukkeiden ominaisuuksista.  Hän sanoo olleensa pakotettu kiistämään terveyshaitat, koska Philip Morris -yhtiö oli sitä vaatinut lisenssisopimusten nojalla.  Puhe tällaisesta pakosta pitää sinänsä paikkansa, mutta se ei poista Ant-Wuorisen rikosvastuuta.  Ant-Wuorisen on näin ollen syytä epäillä syyllistyneen satoihin tuhansiin törkeisiin pahoinpitelyihin ja murhayrityksiin ja tuhansiin murhiin.

Valtakunnansyyttäjän olisi määrättävä nämä rikokset tutkittaviksi.  Tutkinta kuuluisi talousrikoksiin perehtyneille poliiseille eikä väkivaltayksiköille.  Talousrikollisuudessa käytetään yritystoimintaa hyväksi taloudellisen hyödyn saavuttamiseksi, ja tupakkaa koskevat rikokset on tehty suurten yhtiöiden organisoimina.  Tutkinnassa on selvitettävä, ketkä henkilöt vastaavat yhtiöiden rikoksista asemansa tai toimintansa nojalla.  Myös syyteharkinta kuuluisi talousrikossyyttäjille.

Näyttö Ant-Wuorisen menettelystä esitetään tässä tutkintapyynnössä kirjallisina todisteina (KT 1 - 101), jotka sisältävät valokopioita useista eri lähteistä.

 

 

sivut 28 - 32

F. Savukkeiden tappavuuden myöntäminen

Philip Morris piti 1990-luvun loppuun saakka kiinni tupakkateollisuuden omasta ”lääketieteestä”.  Helsingin Sanomissa oli 22.8.1997 seuraava artikkeli (KT 93):

”Philip Morrisin johtaja: Jos tupakka aiheuttaa syöpää, lopetamme valmistuksen

Maailman suurimman savukkeenvalmistajan Philip Morrisin johtaja lupaa, että yhtiö lopettaa tuotannon, jos hänelle esitetään tieteellisesti pitävä näyttö tupakoinnin yhteydestä syövän syntyyn.

Philip Morrisin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Geoffrey Bible antoi lupauksensa valaehtoisessa lausunnossa.”

Tämä oli Philip Morrisin ”totuus” vielä 1997, mutta pian sen jälkeen yhtiö alkoi miettiä taktiikan muuttamista.  Yhtiössä pohdittiin, olisiko järkevää myöntää syy-yhteys syöpään ja muihin lääketieteen todistamiin tupakkatauteihin.  Tätä pohdittiin, mutta valmistuksen lopettamista ei pohdittu.  Sama koski Amer-Tupakkaa, joskin tässä yhtiössä oli ajateltu totuuden myöntämistä jo 1980-luvulla.

Pääjohtaja Bible antoi helmi-maaliskuussa 1998 jo hieman varauksellisen lausunnon (Ilta-Sanomat 14.10.1999, KT 94):

                      ”Mielestäni on epävarmaa, että kukaan kuolisi tupakoinnin vuoksi.”

”Tiedämme, että tupakansavu sisältää nikotiinia, jolla on lieviä lääkeaineopillisia vaikutuksia ja että tupakointi aiheuttaa jossain määrin riippuvuutta.”

Suomessa Amer piti vuoteen 1998 saakka varauksitta kiinni Philip Morrisin ”lääketieteestä”.  Amerin vuosikertomuksissa todettiin tupakoinnin olevan terveydellinen riskitekijä tietyille sairauksille kuten keuhkosyövälle.  Amerin mukaan tupakointi oli vain riskitekijä, joka lisäksi rinnastui useihin muihin tekijöihin ja kätkeytyi niiden joukkoon.  Vuoden 1999 alussa Amer-Tupakan johto sai tietää, että Philip Morris kaavaili tupakan tappavuuden myöntämistä.  Niinpä Amer-Tupakan lokakuussa 1999 ilmestyneessä vuosikertomuksessa sanotaan näin (KT 95):

”Yhtiön käsityksen mukaan on olemassa merkittävä määrä näyttöä siitä, että tupakoinnilla on syy-yhteydellinen merkitys tiettyjen sairauksien, kuten keuhkosyövän kehittymiselle.”

Amer Oy:n lausuma oli yli 60 vuotta myöhässä: jo 1930-luvulla oli olemassa ”merkittävä määrä näyttöä” siitä, että savukkeet aiheuttavat keuhkosyöpää.

Amer Oy:ssä tiedettiin jo vuonna 1999, että Philip Morris oli ryhtymässä täydelliseen käännökseen.  Philip Morrisin Euroopan liiketoimintojen varapääjohtaja David Davies totesikin sitten 12.10.2000 Genevessä Maailman Terveysjärjestön lehdistötilaisuudessa, että Philip Morris on terveysviranomaisten kanssa samaa mieltä siitä, että savukkeiden polttaminen aiheuttaa riippuvuutta ja sairauksia tupakoitsijoissa (KT 96).  Tässä oli vihdoin lopullinen myönnytys.  

Jukka Ant-Wuorinen oli saanut Philip Morrisilta kutsun Geneveen; Ant-Wuorinen noudatti kutsua ja oli lehdistötilaisuudessa paikalla.  Ant-Wuorinen kertoi keväällä 2008 todistajana Helsingin käräjäoikeudessa 2008 olleensa tyytyväinen, kun Philip Morris vihdoin vuonna 2000 tuli ”samalle kannalle kuin Amer”.

Vuonna 2001 ilmestyneessä vuosikertomuksessa Amer totesi sitten selkeästi (KT 97):

”Yhtiön käsityksen mukaan tupakoinnilla on syy-yhteydellinen merkitys tiettyjen sairauksien, kuten keuhkosyövän, kurkunpääsyövän ja keuhkolaajentuman kehittymiselle.  Näihin sairauksiin sairastuu huomattavasti suurempi määrä tupakoitsijoita kuin tupakoimattomia.”

Philip Morris -yhtiö oli tästä eteenpäin yhtä selkeäsanainen.  Sosiaali- ja terveysministeriölle 4.1.2002 antamassaan lausunnossa yhtiö totesi (KT 98):

”Haluamme heti aluksi tehdä selväksi, että PMI yhtyy siihen selkeään lääketieteelliseen yksimielisyyteen, että tupakanpoltto aiheuttaa tupakoitsijoille riippuvuutta ja keuhkosyöpää, sydänsairauksia, emfyseemaa sekä muita vakavia sairauksia.”

Philip Morris ja Amer-Tupakka puhuivat totta vuodesta 2000 lähtien, mutta yhtiöt eivät kertoneet mitään syytä kannanmuutokseen.  Yhtiöt eivät väittäneet, että lääketieteessä olisi 1990-luvun lopussa tapahtunut jokin valtava mullistus.  Yhtiöt vain myönsivät totuuden perustelematta asiaa millään tavoin.  Lääketieteen tutkimukset olivat alkaneet 1930-luvulla ja tutkimukset olivat viimeistään 1970-luvulla sillä tasolla, jonka Philip Morris ja Amer-Tupakka myönsivät vihdoin vuonna 2000.

Syntyi erikoinen tilanne.  Tällaista ei historiassa ole ennen tapahtunut.  Kun kerran lääketieteessä ei ilmennyt mitään uusia perusteluita, totuuden myöntäminen sisälsi täyden näytön siitä, että tupakkayhtiöt olivat tietoisesti valehdelleet 1930-luvulta 1990-luvun loppuun saakka.  Tämän näytön perusteella on myös selvää, että Philip Morris ja Amer-Tupakka syyllistyivät vuosikymmenien aikana valtavaan määrään törkeitä pahoinpitelyistä ja murhia.

 

 

G. Amer-Tupakan ja Jukka Ant-Wuorisen sidonnaisuus Philip Morrisin lääketieteeseen

Amer-Tupakka solmi vuonna 1961 Philip Morrisin kanssa lisenssisopimuksen, jonka nojalla Amer sai oikeuden kaupata Suomessa Marlboroa ja Belmontia ja eräitä muita Philip Morrisin merkkejä.  Sopimukseen kuului muun muassa ehto, että Amer-Tupakan on noudatettava Philip Morrisin sanelemaan lääketiedettä.

Edellä on käsitelty seikkaperäisesti Philip Morrisin ja Amer-Tupakan välistä yhteistyötä.  Philip Morris oli isännän asemassa.  Amer-Tupakan toiminta oli lisenssien varassa.  Johtaja Olli Laihon teki anteeksiantamattoman virheen 9.1.1990.  Aamulehdessä 28.1.1990 Laiho kertoi, että Amer Oy oli vähällä menettää Philip Morrisin lisenssit.  Aamulehdessä kirjoitettiin (KT 99):

”Amer pelkää lisenssiensä puolesta.”

”Amerin uuden toimitusjohtajan lausunnot tupakan epäterveellisyydestä ovat vaarantaneet tupakkalisenssit ja näin säikäyttäneet yhtiön.  Amerilla on sopimus monikansallisen Philip Morrisin savukemerkkien valmistuksesta ja markkinoinnista.  Yhtiön merkkejä ovat mm. Marlboro ja Belmont.”

”Olli Laihoa harmittaa.  Hän kertoo, että heti tupakkalausunnon jälkeen Philip Morrisilta otettiin Ameriin yhteyttä ja kysyttiin ’mitä siellä oikein tapahtuu’.”

”Lisenssit ovat aina tarkka ja tärkeä asia.”

”Lisenssit vaarassa”

”Lisenssit ovat aina tarkka ja tärkeä asia.”

Kauppalehdessä 20.2.1990 kerrottiin (KT 100):

”Laiho, Salonen ja Amer-Tupakan Jukka Ant-Wuorinen olivat hiljan Philip Morrisin Euroopan päämajassa kuulemassa kunniansa lausumasta.”

Heikki O. Salosen oli mentävä vielä New Yorkiin selittelemään Laihon lausuntoa Philip Morrisin hallituksen puheenjohtajalle.  Amer Oy sai pitää Philip Morrisin lisenssit, mutta Olli Laiho erotettiin yhtiöstä.

Edellä on jo selostettu Jukka Ant-Wuorisen viestintää.  On erikoista, että Ant-Wuorinen kertoi tuotevastuuoikeudenkäynnin todistajana Helsingin käräjäoikeudessa 8.5.2008 pitäneensä jo 1980-luvulla koululääketieteen kantaa oikeana:

 

”Aurejärvi:

Kerroit, että olet seurannut aika paljon lääketiedettä.  Oletko pannut merkille, että koululääketieteessä sanotaan, että keuhkosyövästä noin 90 % on tupakoinnin aiheuttamaa eli siinä on syy-yhteys?

 

Ant-Wuorinen:

Olen lukenut, joo.

 

Aurejärvi

Tiesitkö sen vuonna 1983?

 

Ant-Wuorinen

En.

 

Aurejärvi

Milloin olet saanut sen tietää?

 

Ant-Wuorinen

En pysty siihen päivämäärää sanomaan.

 

Aurejärvi

Entä vuosiluvun?

 

Ant-Wuorinen

Varmasti 1980-luvun aikana.”

 

Ant-Wuorisen rehellisyys oli hämmästyttävää. 

 

 

 

Olli Laihon tapausta käsiteltiin vastakuulustelussa näin:

”Aurejärvi:

Eikö lääketieteellisesti ollut todistettu silloin, että tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää?

Ant-Wuorinen:

Minä uskon, että kaiken kaikkiaan syöpäsairauksien synty tai syövän syntymekanismi on edelleenkin hivenen ratkaisematon asia.

Aurejärvi

Kyllä, siitä ollaan samaa mieltä, mutta kysyin, että onko siitä huolimatta syy-yhteys, tai oliko vuonna 1990 syy-yhteys todistettu.

Ant-Wuorinen:

Sillä tavalla, miten minä olen syy-yhteyden ymmärtänyt, niin mielestäni oli.

Aurejärvi

Siis oli todistettu.  No miksi sitten annetaan tällainen tiedote, jossa sanotaan, että ei ole selvitetty syöpäsairauksien syitä?

Ant-Wuorinen

Tuohon kysymykseen en osaa vastata.”

 

Sittemmin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä 6.1.2024 oli toimittaja Pekka Vahvasen laaja artikkeli ”Maailmanhistorian suurin rikos”, johon sisältyivät myös Lasse Lehtisen ja Jukka Ant-Wuorisen haastattelut (KT 101).  Lehtisen osuus oli seuraava:

”Lehtinen sanoo, että jonkun silmin Amerin johdon terveyskommentit voivat näyttäytyä nyt kyseenalaisina.  Hän korostaa, ettei suomalaisilla tupakanvalmistajilla ollut mahdollista vetää emoyhtiöstä itsenäistä linjaa.  Amer-Tupakka oli täysin riippuvainen Philip Morrisin myöntämästä lisenssistä.  Sen takia kaikki, mitä lausuttiin julki Amer-Tupakan nimissä, ne tuli Yhdysvalloista ne nuotit.  Siitä ei voinut poiketa Suomessa, se oli lisenssin ehto.  Silloin kun ollaan firmassa töissä, niin sorvataan sellaista palikkaa, kuin johto edellyttää, Lehtinen sanoo.”

Jukka Ant-Wuorinen antoi haastattelijalle samat tiedot:

”Ant-Wuorinen puolestaan korostaa, että Amer-Tupakka oli ollut emoyhtiönsä kanssa pitkään eri mieltä terveyskysymyksestä tiedottamisesta.  Kun Philip Morris tunnusti tupakanpolton ja syövän yhteyden, se oli helpotus.”

Lasse Lehtinen ja Jukka Ant-Wuorinen puhuivat tässä totta.  Kaikki kertynyt todistusaineisto osoittaa sen.  Ant-Wuorinen antoi vuosina 1983 – 2000 vasten tahtoaan julkisuuteen vääriä tietoja savukkeista.  Syynä oli Philip Morrisin määräysvalta ja lisenssien taloudellinen merkitys.  Ant-Wuorinen on nyt rehellinen, mutta samalla hän tunnustaa valehdelleensa vuosina 1983 - 2000 savukkeita koskevassa tiedottamisessa. 

Ant-Wuorisen oli pakko valehdella, mutta tällainen pakko ei ole rikosoikeuden katsannossa vastuusta vapauttavaa.  Ant-Wuorisen rehellinen puolustelu ei vapauta häntä tuhansia murhayrityksiä ja täytettyjä murhia koskevasta rikosvastuusta.

Samassa haastattelussa Ant-Wuorinen totea, ettei hän nosta kunnianloukkaussyytettä minua vastaan, vaikka olen julkisuudessa todennut hänen syyllistyneen suureen määrään vakavimpia mahdollisia rikoksia.  Ant-Wuorinen ei nosta syytettä, koska hän tietää, että minä kykenisin kunnianloukkausjutussa näyttämään väitteeni toteen.  Tätä voidaan vapaan todistusharkinnan puitteissa pitää osanäyttönä rikosten tunnustamisesta.

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentti:

  1. Tuo Amerin ja varsinkin emoyhtiön toiminta asiassa ei puolusteluja kaipaa. Mutta kovin vähälle pohdinnalle jää yksittäisten tupakoitsijoiden oma vastuu asiassa. Jos voidaan kiistatta osoitaa, että heillä oli tieto tupakointiin liittyvistä riskeistä, ja silti jatkoivat kyseenlaista tapaansa, niin eivät he ole tupakkateollisuuden viattomia uhreja. Tyhmyydestä sakotetaan, sanottiin jo ammoin.

    VastaaPoista