torstai 4. lokakuuta 2018

Elinkautinen elinkaudeksi


Oikea rangaistus kevytsavukeharhautuksilla tehdyistä rikoksista olisi elinkautinen vankeustuomio jokaiselle syylliselle.  Tässä tapauksessa elinkautisen pitäisi olla todella elinkautinen.  Suomessa elinkautisvangit istuvat tuomiotaan keskimäärin 14 vuotta, jonka jälkeen Helsingin hovioikeus päästää heidät ehdonalaiseen vapauteen.  Nämä rikoksentekijät ovat yleensä surmanneet vain yhden ihmisen ja useimmiten juoppoporukassa teräaseella.  Tupakkayhtiöiden edustajat puolestaan ovat vuosina 1972 – 2002 syyllistyneet tuhansiin törkeisiin pahoinpitelyihin ja murhayrityksiin ja murhiin.  Katsotaanpa, mitä rikoslain 2 c luvun 10 §:ssä säädetään:

”Elinkautiseen vankeuteen tuomittu voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt kaksitoista vuotta. Kahtakymmentäyhtä vuotta nuorempana tehdystä rikoksesta elinkautiseen vankeuteen tuomittu vanki voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt kymmenen vuotta.
Harkittaessa kysymystä ehdonalaisesta vapauttamisesta kiinnitetään huomiota elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneen rikoksen tai rikosten laatuun - - ”

Joukkomurha on sitä laatua, ettei tekijöitä kuuluisi päästää vapauteen ikinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti