lauantai 11. maaliskuuta 2017

Koiravero

Koiravero on koiraverolain nojalla perittävä kunnallinen maksu viisi kuukautta täyttäneestä koirasta. Valtaosa kunnista on kokonaan luopunut koiraverosta, koska veron tuotto on pieni, perimiskustannukset tuottoa suuremmat ja veroluettelon pitäminen hankalaa ja kallista.  Jäljellä on vain kaksi verottajaa: Helsinki ja Tampere.  Helsingissä koiravero on 50 euroa vuodessa, Tampereella 34 euroa.  Vain pieni osa koiranomistajista maksaa veron.

Helsingin kaupunginvaltuustossa on 1980-luvulta saakka tehty useita aloitteita koiraverosta luopumiseksi.  Veron poistamista ovat aktiivisimmin ajaneet valtuutetut Ilkka Taipale ja Hannele Luukkainen.  Taipale, joka on ammatiltaan psykiatri, on korostanut koiran myönteisiä vaikutuksia ihmisten mielenterveydelle.  Koiran silittäminen aktivoi elimistön turvajärjestelmän ja kytkee hälytysjärjestelmän pois päältä. Kokemuksen toistuminen rauhoittaa ihmisen stressijärjestelmää, lievittää yksinäisyyttä ja laajentaa sosiaalisia verkostoja.
Hannele Luukkainen, kansantaloustieteilijä, pitää koiraveroa taloudellisesti kannattamattomana.  Kun vero poistetaan, voidaan heti hieman karsia turhaa byrokratiaa.  Hän katsoo myös, että vero on haitallinen eläinsuojelun näkökulmasta.

Kuntavaalit ovat edessä ja kuntiin tulevat uudet valtuustot 1.6.2017 lähtien.  Ilkka Taipale ja Hannele Luukkainen tulevat varmasti jälleen yrittämään koiraveron kumoamista.  Aloitteen taakse pitäisi saada 43 valtuutettua.  Toivotaan, että uudesta kaupunginvaltuustosta löytyy tämä määrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti