maanantai 23. tammikuuta 2017

Lahjakkaan Lassen syntymäpäivä


Lasse Antero Lehtinen täyttää tänään 70 vuotta.  Helsingin Sanomissa kerrottiin eilen Lehtisen toimenkuvista: kansanedustaja, historian tohtori, meppi, diplomaatti, tietokisan vetäjä, lobbari, kirjailija, tv-toimittaja, luottamushenkilö, urheilujohtaja . . .

Lasse-poika on ollut monessa roolissa.  Niistä yhteiskunnallisesti merkittävin on ollut tupakkateollisuuden lobbarin tehtävä.  Lasse Lehtinen oli Amer Oy:n palkkalistoilla päätoimisesti vuosina 1990 – 1993 ja sen jälkeen osa-aikaisesti ainakin vuoteen 2002.  Lehtisen lobbaus kohdistui erityisesti työpaikkojen tupakointikiellon estämiseen tai ainakin viivyttämiseen. 

Terveysviranomaiset alkoivat 1980-luvulla ajaa tupakkalakiin työpaikkojen tupakointikieltoa.    STM:n lakiesityksen mukaan tupakansavulle altistui työoloissa päivittäin 825.000 työntekijää, joista 480.000 oli tupakoimattomia.  Lääketieteen arvioiden mukaan ympäristön tupakansavu tappoi 500 - 700 ihmistä vuodessa.  Tupakasta yhteiskunnalle vuosittain aiheutuvat kokonaismenot olivat vuoden 1987 tilastojen mukaan yli 4,5 miljardia markkaa ja työnantajille aiheutuneet kustannukset 5,1 miljardia markkaa.  Terveysviranomaiset pyrkivät saamaan kiellon lakiin viimeistään vuonna 1992.

Tupakkateollisuus laski menettävänsä työpaikkakiellon takia kymmenien miljoonien markkojen tulot vuodessa.  Philip Morrisin ennakkoarvioiden mukaan kielto olisi tullut vähentämään kulutusta 5 savuketta tupakoitsijaa kohden.  Keväällä 1990 Amer Oy värväsi hätiin Lasse Lehtisen.  Hänelle annettiin huippupalkka, 10 miljoonan markan budjetti ja seitsemän avustajaa.  

Työpaikkakielto tuli tupakkalakiin vuonna 1995.   Muistelmissaan Lasse Lehtinen on ylpeänä arvioinut, että lobbaus myöhensi kieltoa kaksi ja puoli vuotta.  Lehtisen panos oli ratkaiseva myös siinä, että ravintolat jäivät savullisiksi aina vuoteen 2007 saakka. 

Lasse-poika ansaitsi palkkansa.  Hän pelasti Amer Oy:lle ainakin sadan miljoonan markan tulot.  Mutta aina roiskuu, kun rapataan.  Kiellon viivästyminen aiheutti 1.200 – 1700 ihmishengen menetystä ja veronmaksajille ja työnantajille miljardein markkojen kulut.

Lasse Lehtinen ei ole mikään turha tyyppi.  Onnittelut Lasselle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti