maanantai 16. toukokuuta 2016

Anneli Auerin vahingonkorvausvaade


Anneli Aueria epäiltiin ja syytettiin vuosina 2009 - 2015 miehensä murhaamisesta.  Kun syyte hylättiin, Auerilla on lain mukaan oikeus saada korvaus vapaudenmenetyksen aiheuttamista kuluista, tulojen vähentymisestä ja kärsimyksestä.  Auer on esittänyt valtiokonttorille 3.020.000 euron vaatimuksen.

Anneli Auer haluaa korvauksen 1.048 vankilapäivältä.  Se edellyttää, että hän on ollut näin kauan pidätettynä tai vangittuna pelkästään murhasyytteen takia.  Hän on istunut vankilassa myös 7 vuoden 6 kuukauden seksirikostuomiota, jolta ajalta hän ei voi saada korvausta.   Murhaprosessin takia hän tiettävästi oli vankilassa vain 28.9.2009 – 25.5.2011 eli runsaat 600 päivää.  Näyttäisi siltä, että 1.048 päivää sisältävät vapaudenmenetysajan kokonaisuudessaan eli myös sen ajan, jonka Anneli Auer kärsi rangaistusta seksirikoksista.  Jos näin on, Auerin korvausvaatimus on liian suuri.   

Anneli Auer vaatii 2.500 euroa päivältä.  Valtiokonttorin käytännön mukaan peruskorvaus vapaudenmenetyksestä on 100 – 120 euroa vuorokaudelta.  Anneli Auerille maksetaan varmasti paljon enemmän, mutta kuinka paljon?  Vuonna 2007 Nils Gustafsson, joka oli syytteessä Bodominjärven kolmoismurhasta, sai 700 euroa päivältä.  Auerin korvaus nousee luultavasti yli tämän.

Anneli Auerilla on nettifirma, jolle murhaprosessi aiheutti tulonmenetyksiä.  Auer vaatii tästä 400.000 euroa.  Tämäntyyppinen korvausvaade on käytännössä vaikea.  Todistustaakka vahingosta on täysin Auerilla ja mahdollista on jopa sekin, että vaatimus hylätään täysin.

Valtiokonttori antaa ratkaisunsa nopeasti, jo elo-syyskuussa.  Jos Anneli Auer on tyytymätön korvaussummaan, hän voi haastaa valtion tuomioistuimeen ja vaatia suurempaa korvausta.  Tämä oikeusprosessi saattaa sisältää neljäkin vaihetta: käräjäoikeus, hovioikeus, korkein oikeus, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.  Näissä forumeissa menettely ei ole nopeaa, niissä kuluvat kuukaudet ja vuodet.  Saattaa käydä niin, että Anneli Auerin oikeudenkäynnit päättyvät vasta joskus 2020-luvulla.2 kommenttia:

 1. Anneli Auerilla on nettifirma, jolle murhaprosessi aiheutti tulonmenetyksiä. Auer vaatii tästä 400.000 euroa. Tämäntyyppinen korvausvaade on käytännössä vaikea. Todistustaakka vahingosta on täysin Auerilla ja mahdollista on jopa sekin, että vaatimus hylätään täysin.

  Oho. Uutinen, ainakin minulle.

  Luulin, että vaikeaa olisi hinnoitella sellaisia asioita kuin "vapaus" tai "henkinen kärsimys" tai€ "sosiaalinen haitta" (joutuminen yhteisön hylkimäksi, luultavasti myös vapauttavan tuomion jälkeen löytyy niitä, jotka eivät haluaa olla AA:n kanssa tekemisissä; ilman prosessia ennakkoasenteita ei olisi).

  Elinkeinotulosta väittely sen sijaan olisi selvempää, ainakin jos tulot ovat olleet kohtuullisen vakaat. Sampo jauhoi x euroa vuodessa, mutta sitten tuli syyttäjä...

  VastaaPoista
 2. Mitenkähän nuo murhatutkimuksen sössineet poliisit saadaan korvausvelvollisiksi?

  VastaaPoista