tiistai 18. elokuuta 2015

POLKUPYÖRÄILIJÄN KUOLEMA

Henkilöauton kuljettaja ajoi keskiviikkona 12.8. pyöräilijän kuoliaaksi Tukholmankadulla.  Todistajien mukaan autoilija aiheutti törmäyksen tahallaan.  Poliisi käsittelee asiaa surmana eli lieventävien asianhaarojen vallitessa tehtynä tappona.  Totesin US:n mielipidekirjoituksessa 15.8., että jos autoilija aiheutti pyöräilijän kuoleman tahallaan, kyseessä oli tappo eikä surma.  Kirjoitusta kommentoitiin muun muassa näin:

”Mutta miksi Aurejärvi se mielestäsi olisi tappo, jos autoilijan tarkoitus ei ollut ollenkaan surmata pyöräilijää, vaan pelkästään pelotella?”

Rikoslaissa tahallisuus määritellään seuraavasti:

”Tekijä on aiheuttanut tunnusmerkistön mukaisen seurauksen tahallaan, jos hän on tarkoittanut aiheuttaa seurauksen taikka pitänyt seurauksen aiheutumista varmana tai varsin todennäköisenä. Seuraus on aiheutettu tahallaan myös, jos tekijä on pitänyt sitä tarkoittamaansa seuraukseen varmasti liittyvänä.”

Tahallisuutta on kolme eri muotoa: tarkoitustahallisuus, varmuustahallisuus ja todennäköisyystahallisuus.  Julkisuudessa esiintyneiden tapahtumatietojen mukaan autoilijan tarkoituksena ei ollut pyöräilijän tappaminen eikä hän pitänyt pyöräilijän kuolemaa kiilaamisensa varmana seurauksena. Kyseessä voisi kuitenkin olla tahallisuuden lievin aste: todennäköisyystahallisuus.  Vaikuttaa siltä, että autoilijan tarkoitustahallisuus ulottui pyöräilijän kaatamiseen.  Sen jälkeen on arvioitava, ulottuiko autoilijan todennäköisyystahallisuus pyöräilijän kuolemaan saakka.

Tukholmankadun autoilija tuomitaan todennäköisesti joko taposta tai törkeästä kuolemantuottamuksesta.  Näiden rikosten rajanvedolla on suuri merkitys.  Rangaistus taposta on 8 – 12 vuotta vankeutta, rangaistus törkeästä kuolemantuottamuksesta 4 kuukautta – 6 vuotta vankeutta. 


On hyvä, että tätä tapausta käsitellään julkisuudessa.  Polkupyöräilijän ”kouluttaminen” voi johtaa autoilijalle vakaviin seuraamuksiin.

1 kommentti:

  1. Vaihtoehdot eivät välttämättä ole pelkästään tahallinen henkirikos (tappo tai surma) ja törkeä kuolemantuottamus. Tarkoituksellinen pyöräilijän kaataminen täyttää kevyesti pahoinpitelyn tunnusmerkistön – on varmaa, että kaatumisesta aiheutuu vähintään kipua. Ja kun otetaan huomioon, että vammat olivat kuolettavia ja tekoa voitanee pitää myös kokonaisuudessaan törkeänä, myös törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistö täyttynee. Tämän perusteella kyse lienee törkeästä pahoinpitelystä (rangaistusasteikko 1–10 vuotta vankeutta) ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

    VastaaPoista