keskiviikko 22. lokakuuta 2014

SÄHKÖSAVUKKEIDEN HAITAT: FIRST HAND, SECOND HAND, THIRD HAND

Sähkösavukkeita kaupataan terveellisinä tuotteina: voit hengittää vaaratonta vesihöyryä, sähkösavukkeista ei erity vaarallista ympäristösavua.  Nykyisistä verkkomainoksista voidaan poimia seuraava esimerkki:

”Sähkötupakka on ainoa tupakoinnin lopettamisen väline, joka luo tupakoinnin elämyksen, mutta säästää käyttäjänsä tupakansavun sisältämältä n. 4 000 haitalliselta aineelta. Nikotiinia sisältävän sähkötupakan käyttö tyydyttää niin henkisen, fyysisen kuin sosiaalisenkin tarpeen. Sähkötupakan käyttö on noin 80 prosenttia perinteistä tupakointia halvempaa. Sähkötupakka ei savuta, joten se ei aiheuta vaaratilanteita eikä passiivisen tupakoinnin haittoja.”Sähkösavukkeiden käyttäjät näyttävät kovasti uskovat näihin vakuutteluihin.  Se, joka niitä rohkenee ääneen epäillä, saa kiukkuisia vastineita.

Sähkösavukkeiden käyttäjän imemä höyry (”first hand smoke”) on varmasti vähemmän haitallista kuin tavallisten savukkeiden tupakansavu.  Sähkösavukkeista ei erity tervaa eikä häkää.

Sähkösavukkeiden höyry saattaa kuitenkin sisältää useita myrkkyjä: nikotiinia, formaldehydiä, nikkeliä, kromia, glyseriiniä, dietyleeniglykolia, propyleeniglykolia, nitrosamiineja ja akroleinia.  Sähkösavukkeiden kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret.  Tämän vuoksi niiden nesteisiin on sekoitettu makuaineita: vaniljaa, suklaata, melonia, omenaa, kirsikkaa, mentholia ym.  Nämä ovat haitattomia aineita syötyinä, mutta keuhkojen kautta nautittuina luultavasti haitallisia.

Sähkösavukkeet aiheuttavat nikotiiniriippuvuutta, joka luokitellaan lääketieteessä krooniseksi taudiksi.  Osa sähkösavukkeiden myrkyistä on karsinogeeneja, siis syöpää aiheuttavia.  Nikotiinihöyry vahingoittaa lisäksi sydäntä ja verisuonia ja kohottaa sydäninfarktien vaaraa.  Raskaana olevien naisten tulisi välttää sähköhöyryä siksi, että se saattaa vahingoittaa raskauden kehittymistä ja sikiötäkin.  Lievempiä haittavaikutuksia ovat silmien, nenä ja nielun ärsyyntyminen.

Sähkösavukkeidenkin käyttäminen on tämän mukaan terveydelle haitallista ja jopa hengenvaarallista.

On todennäköistä, että myös sivulliset voivat kärsiä sähkösavukkeista.  Ilmaan levinnyt myrkyllinen höyry (”second hand smoke”) saattaa aiheuttaa samoja terveyshaittoja kuin sähkösavukkeen imeminen.  Markkinoinnissa esitetyt väitteet passiivisen tupakoinnin haitattomuudesta eivät pidä paikkaansa; tästä on jo tieteellistä tutkimusnäyttöä.  Ja sama koskee erinäisiin pintoihin tarttunutta nikotiinihöyryä (”third hand smoke”).  Sähkösavukkeen myrkyt tarttuvat kankaisiin, huonekaluihin, seiniin, lattioihin, puuhun ja jopa ikkunoihin, joista ne voivat erittyä ihmisten, varsinkin lasten, haitoiksi.

Sähkösavukkeista puhuttaessa monet vertaavat niitä tavallisiin savukkeisiin ja korostavat sähkösavukkeiden paremmuutta.  Sähkösavuke olisi varmasti hyödyksi, jos Suomen kaikki lähes miljoona tupakoitsijaa siirtyisivät yhdellä kertaa sähkösavukkeisiin.  Tavalliset savukkeet katoaisivat silloin yhteiskunnasta kokonaan.  Sähkösavukkeet eivät kuitenkaan ole tulossa perinteisten savukkeiden tilalle, vaan kyseessä on uusi nikotiinituote, jonka avulla tupakkateollisuus saa itselleen nuoria nikotiiniriippuvaisia asiakkaita.  Nämä asiakkaat alkavat sitten usein polttaa sähkösavukkeiden ohella perinteisiä savukkeita.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan tupakkalain kokonaisuudistusta.  Olisi paikallaan, että sähkösavukkeet otettaisiin samaan sääntelyyn kuin varsinaiset tupakkatuotteet.

1 kommentti:

  1. "Se, joka niitä rohkenee ääneen epäillä, saa kiukkuisia vastineita." Toki voi ääneen epäillä, mutta on eri asia lähteä julistamaan faktoina epämääräisiä väitteitä, kuten esim. "sähkösavukeet on suunnattu lapsille ja nuorille. Tuoreimman THL:n keräämän datan mukaan sähkösavukkeita käyttävät pääasiassa 25 - 35 -vuotiaat. Suosituimpia makuja heidän keskuudessaan ovat muut kuin tupakkamaut. Varsinaisen käyttäjäkunnan mieltymysten mukaan makuja markkinoidaan, eikä lasten saamiseksi koukkuun. Vastaavanlainen "fakta" on jankuttaminen tupakkateollisuuden keinosta lisätä tupakoitsijoiden määrää sähkösavukkeilla. Hallitseva asema sähkötupakkamarkkinoilla on tällä hetkellä tupakkateollisuudesta riippumattomilla toimijoilla. Ei heidän intresseissään ole lisätä savukkeiden kulutusta, vaan sähkötupakan käyttöä. Tupakkateollisuus käy taisteluaan noita riippumattomia sähkötupakkafirmoja vastaan. Nyt näyttää siltä, että se on häviämässä, mutta valitettavasti teidän kaltaisenne tupakkaa vastustavat henkilöt ja tahot ovat ajattelemattomuuttaan ojentaneet auttavan kätensä tupakkateollisuudelle. Pyrkimyksenne rajoittaa suoraan savukkeiden kanssa kilpailevan tuotteen suosiota johtaa väistämättä tupakan suosion vankistamiseen.

    VastaaPoista