perjantai 18. heinäkuuta 2014

SUODATINSAVUKKEET - KEVYTSAVUKKEET - SÄHKÖSAVUKKEET

Sähkösavukkeita kaupataan terveellisinä tuotteina: voit hengittää vaaratonta vesihöyryä, sähkösavukkeista ei erity vaarallista ympäristösavua.  Sähkösavukkeiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä, mutta monet puolueettomatkin lääketieteen edustajat ovat sitä mieltä, että nämä tuotteet ovat joko haitattomia tai ainakin selvästi vähemmän haitallisia kuin tavalliset savukkeet.  Tämä tuntuu johdonmukaiselta, koska käyttäjä ei saa sähkösavukkeista tervaa eikä häkää. 

On syytä katsoa tupakan historiaa.  Kun koululääketiede pääsi 1950-luvulla varmuuteen savukkeiden tappavuudesta, tupakkateollisuus kehitti vastavedoksi suodatinsavukkeet.  ”Luotettava vanusuodatin takaa teille puhtaat ja viileät savut.”  Lääkärikunta uskoi tähän, koska suodattimiin todella kertyi suuri määrä tupakan myrkkyjä.  Keuhkosyöpä tappoi kuitenkin myös suodatintupakoitsijoita ja 1960-luvun loppuun mennessä varmistui, etteivät suodattimet tuottaneet minkäänlaista terveyshyötyä.

1970-luvulla olivat vuorossa kevytsavukkeet eli savukkeet, joissa oli vähemmän tervaa ja häkää kuin vahvoissa savukkeissa.  Lääkärit ja terveysviranomaiset uskoivat tähänkin uutuuteen ja kannustivat tupakoitsijoita siirtymään kevytsavukkeisiin.  Polttokoneissa kevytsavukkeista erittyi vähemmän haitta-aineita kuin vahvoista.  Kokemus osoitti kuitenkin taas vähitellen, että kevytsavukkeet olivat yhtä tappavia kuin vahvatkin.  Kevytsavukkeiden markkinointi kiellettiin vuonna 2002.

Nyt 2010-luvulla on meneillään kolmas yritys, vaikka jo tiedetään, että sähkösavukkeiden höyry sisältää useita myrkkyjä: nikotiinia, formaldehydiä, nikkeliä, kromia, glyseriiniä, dietyleeniglykolia, propyleeniglykolia, nitrosamiineja ja akroleinia.  Sähkösavukkeiden kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret.  Tämän vuoksi niiden nesteisiin on sekoitettu makuaineita: vaniljaa, suklaata, melonia, omenaa, kirsikkaa, mentholia ym.  Nämä ovat haitattomia aineita syötyinä, mutta keuhkojen kautta nautittuina luultavasti haitallisia.

Yhdysvalloissa asiantuntijat arvelevat, että sähkösavukkeiden kulutus nousee kymmenessä vuodessa ohi perinteisten savukkeiden.  Mikäli sähkösavukkeet joskus vuosina 2040 – 2050 osoittautuvat terveydelle haitallisiksi ja tappaviksi, ne ovat niin yleisessä käytössä, ettei niistä helpolla päästä eroon.  Sähkösavukkeet olisi kiellettävä jo nyt ennen vuosikymmenien ihmiskoetta.

1 kommentti:

  1. Minusta kannattaisi tutustua aiheeseen ennen sen tuomitsemista. Esim. sähkötupakka ei ole tupakkayhtiöiden vaan niiden kilpailijoiden. Lisäksi aiheesta löytyy runsaasti aitoa tutkimustietoa vaikka kuinka paljon jos sellaiseen viitsii tutustua ennen mustamaalaamista. Kannatat varmaa lääkeyhtiöitä, kun olet tupakkayhtiöitä vastaan ja tuomitset sähkötupakan sitä kautta.

    VastaaPoista