sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

PAUL ANKA JA MINÄ

Helsingin Sanomissa kerrotaan tänään, että popveteraani Paul Anka on jälleen tulossa Suomeen.  Ensimmäinen vierailu tapahtui vuonna 1959 ja se oli siihen aikaan suuri tapaus;

”Oli nilkkasukkaisia, kellohameisiin pukeutuneita tyttöjä.  Tuhansittain heitä.  Kirkumisia, pyörtymisiä.”

Näin HS kuvailee Paula Ankan konsertteja Linnanmäellä 19. ja 20.8.1959.  Ja jutussa sanotaan myös:

”Helsingissä Anka majoittui Vaakuna-hotelliin.  Sen ulkopuolella nähtiin Suomen oloissa harvinaista fanien parveilua.”

Tähän liittyi tapaus, jossa minä pääsin osallistumaan historian kulkuun enemmän kuin ikinä muulloin elämässäni.  Rautatientori Vaakunan edessä oli täynnä kirkuvia tyttöjä. He odottivat Ankan tulevan ikkunaan, mutta ei hän tullut. Hän oli managerinsa kanssa läheisessä elokuvateatteri Aritassa katsomassa lännenfilmiä. Siihen aikaan Aritassa oli muutamia Pallo-Poikien jalkapallojoukkueen pelaajia vahtimestareina ja paikannäyttäjinä ja he päästivät kaverinsa ilmaiseksi sisään. Olin menossa Aritaan PP:n Aulis Saarisen ja HIFK:n ”Filemonin” kanssa. Aritan pojat kertoivat meille Ankan läsnäolosta. Kun elokuva päättyi, odotimme kadulla, ja Ankan manageri pyysi meiltä yllättävää palvelusta.  Anka olisi kuljetettava hotelli Vaakunaan. Anka oli pienikokoinen ja me kolme ympäröimme hänet ja luotsasimme hänet halki väkijoukon hotellin ovelle. Kukaan ei huomannut Ankaa meidän keskellämme, kaikki katsoivat ylöspäin.  Manageri pyysi meidät sisään ja antoi palkaksi tuhat markkaa.

Tästä merkittävästä suorituksesta pullistelin ja sain ihailua.  Varsinkin tytöt kuuntelivat tarinaa miltei huokaillen.  Ja kun olin tavannut Paul Ankan ja puristanut hänen kättäänkin, luin lehdistä kaikki häntä koskevat jutut.  Palkinnon tästä sain ylioppilaskirjoituksissa maaliskuussa 1960. Aiheenani oli iskelmätähtien palvonta, ja Paul Ankaa koskevista faktoista sain hyvää sisältöä aineeseeni.

2 kommenttia:

  1. Erkki Aurejärven Paul Anka -urotyö vaikuttaa tutulta. Olenkin lukenut sen jo hänen kirjastaan ”Kovaa peliä”. Kun kerran Ankan kuljettaminen hotelli Vaakunaan on merkittävintä, mitä Aurejärvi on saanut eläessään aikaa, on ymmärrettävää, että hän kertoo siitä myös blogissaan.

    VastaaPoista
  2. Tätä pitää arvostaa, elävä legenda kun on.

    VastaaPoista