keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

SÄHKÖTUPAKAN MAINOSVALHEET

I  VALHEET  JA  RIKOKSET

Sähkötupakkaa markkinoidaan Suomessa valheellisesti.  Tuotteen vaikutuksista annetaan jatkuvasti harhaanjohtavia ja puutteellisia tietoja.  Verkkomainoksissa väitetään varmana tosiasiana, että sähkötupakka on terveydelle täysin vaaraton tuote, ja jätetään kertomatta lääketieteen päinvastaiset tutkimustulokset.  Lääketieteen julkaisujen mukaan sähkötupakan ainesosat sisältävät karsinogeeneja ja myrkyllisiä kemikaaleja.  Sähkötupakka on kyllä vaarattomampi kuin savuke, mutta ei täysin vaaraton.  Kaikissa mainoksissa sanotaan sähkötupakan olevan erittäin tehokas apukeino tupakoinnin lopettamiseen.  Tämäkin asia esitetään täysin varmana, vaikka asiasta ei ole tieteellistä näyttöä.  Kun tuotetta mainostetaan terveysväitteiden nojalla, todistustaakka väitteiden paikkansapitävyydestä kuuluu mainostajalle.  Sähkötupakan terveysvakuutuksilta puuttuu näyttö. 

Esittäessään todistamattomia tietoja faktoina mainostajat syyllistyvät paitsi harhaanjohtavaan markkinointiin, myös rikoksiin.  Valheelliset mainokset saattavat täyttää useita eri rikostunnusmerkistöjä.  Kyseeseen voi tulla rikoslain 44 luvun 1 §:ssä säädetty terveysrikos, rikoslain 21 luvun 13 §:n mukainen vaaran aiheuttaminen, rikoslain 34 luvun 4 §:n mukainen terveyden vaarantaminen tai jopa rikoslain 34 luvun 5 §:n mukainen törkeä terveyden vaarantaminen.  Näiden rikosten rangaistusskaala lähtee sakoista ja päätyy 2 – 10 vuoden vankeuteen.  Jos viranomaiset haluavat puuttua sähkötupakan mainoksiin, laista löytyy vahvat keinot.  Syöpävaarallisen aineen kauppaaminen haitattomana voi merkitä erittäin vakavaa rikosta.  Oikeuslaitoksessa tupakkayhtiöiden rikoksia on katsottu läpi sormien.  Ajattelutapaa olisi syytä tarkistaa.


II  ESIMERKKEJÄ  MAINOKSISTA

Nykyisistä verkkomainoksista voidaan poimia seuraavat esimerkit.

Nicopoint
Nicopoint myy nikotiinia sisältävää sähkötupakkaa ja sähkötupakointiin liittyviä lisävarusteita. Nicopoint on kansainvälisesti toimiva kanadalainen yritys, joka pyrkii palvelemaan asiakkaitaan heidän omalla kielellään. Kaikki tuotteet toimitetaan asiakkaille EU-alueelta, Keski-Euroopasta sijaitsevasta logistiikasta.

”Sähkötupakka on ainoa tupakoinnin lopettamisen väline, joka luo tupakoinnin elämyksen, mutta säästää käyttäjänsä tupakansavun sisältämältä n. 4 000 haitalliselta aineelta. Nikotiinia sisältävän sähkötupakan käyttö tyydyttää niin henkisen, fyysisen kuin sosiaalisenkin tarpeen. Sähkötupakan käyttö on noin 80 prosenttia perinteistä tupakointia halvempaa. Sähkötupakka ei savuta, joten se ei aiheuta vaaratilanteita eikä passiivisen tupakoinnin haittoja.”

”Nicopoint -sähkötupakat ovat korkealaatuisia ja ne sopivat paitsi tupakan korvikkeeksi päivittäiseen käyttöön, myös tupakoinnin lopettamiseen sekä satunnaiseksi savukkeen korvikkeeksi.”

”Green Tobacco - PaulSaar Ltd. on Suomalaisomisteinen Isoon-Britanniaan rekisteröity liikeyritys jonka päätoimiyhtiö sijaitsee Suomessa.”

”Green Tobacco - PaulSaar Ltd. yrityksen tavoite on auttaa tupakkariippuvaisia ihmisiä saavuttamaan parempi elämänlaatu ilman tupakkaa.”

”Tupakanmakuisen ja nikotiinia sisältävän höyryn ansiosta sähkötupakka luo täysin samankaltaisen tunteen kuin perinteinen tupakointi, tyydyttäen näin tupakasta eroon pyrkivän niin henkisen, fyysisen kuin sosiaalisenkin tarpeen.”


Ei sisällä tervaa, häkää tai muitakaan yli 4 000 kemikaalia, joita on perinteisessä tupakassa.”

Parhaat nettikaupat sähkötupakan tilaamiseen


1. GreenSmoke – huippulaadukas aloituspakkaus sekä nikotiinipatruunat laillisesti Suomeen
”Sähkötupakka on vaihtoehto, jonka avulla voit pitää kaikki tupakoinnin hyvät puolet mutta päästä eroon kaikista tupakoinnin haitoista. Sähkötupakka muistuttaa ulkonäöltään täysin oikeaa tupakkaa, ja sen käyttäminen muistuttaa valitsemastasi tuotteesta riippuen tupakan, piipun tai sikarin polttoa, mutta täysin ilman tavallisen tupakan tuhansia terveydelle hengenvaarallisia yhdisteitä.”

”Sähkötupakalla lopettaminen on helppoa ja vaivatonta.
PaulSaar® -sähkötupakka pitää sinut puhtaana ja raikkaana. Vaatteesi tai autosi ei haise tupakansavulta ja voit sanoa hyvästi tupakoitsijan hengityksenhajulle. PaulSaar® -sähkötupakat eivät myöskään sisällä tervaa, eivätkä muodosta tuhkaa, tupakantumppeja tai tupakanhajua. Niitä voi käyttää sisätiloissa ja yleisillä paikoilla, joissa perinteinen tupakointi on kiellettyä. Sähkötupakoidemme tuottama höyry ei tuota pahaa hajua, tervaa, tuhkaa tai tupakantumppeja.”

”Sähkötupakka on vaihtoehto, jonka avulla voit pitää kaikki tupakoinnin hyvät puolet mutta päästä eroon kaikista tupakoinnin haitoista. Sähkötupakka muistuttaa ulkonäöltään täysin oikeaa tupakkaa, ja sen käyttäminen muistuttaa valitsemastasi tuotteesta riippuen tupakan, piipun tai sikarin polttoa, mutta täysin ilman tavallisen tupakan tuhansia terveydelle hengenvaarallisia yhdisteitä.”

GreenSmoke.co.uk on eräs laadukkaimmista ja suosituimmista sähkötupakkaa myyvistä nettikaupoista.

2. E-Lites – Sähkötupakkaa myös sikarin näköisenä
E-Lites on laadukkaita tuotteita myyvä sähkötupakkakauppa, jonka valikoimaan kuuluu tavallisen sähkötupakan lisäksi myös sähkösikari, joka on toimintaperiaatteeltaan siis normaali sähkötupakka, mutta ulkonäkö muistuttaa sikaria.

3. Nucig – Suosittu sähkötupakkakauppa hyvällä valikoimalla
Nucig on Iso-Britanniasta lähtöisin oleva Suomen markkinoille rantautunut toimiva laadukas nettikauppa, jonka hyviin puoliin kuuluu monipuolinen valikoima ja lähes yhtä laadukkaat tuotteet kuin GreenSmokella.

4. eCigaretteDirect.co.uk
Kolmas Iso-Britanniassa toimiva sähkötupakan nettikauppa on eCigaretteDirect.co.uk, joka ei valikoimaltaan ja tuotteiden laadultaan ole aivan kahden edellä mainitun tasoa, mutta hinnat joissain tuotteissa ovat sitten vastaavasti aavistuksen halvempia.
Haluatko lopettaa tupakoinnin nopeasti ja edullisesti? Lunasta ilmainen sähkötupakka aloituspakkaus. Sähkötupakan avulla jopa 70% tupakoitsijoista pystyy lopettamaan nopeasti ja vaivattomasti. Tutkitusti miljoonat ihmiset ovat lopettaneet tupakoinnin sähkötupakan avulla.

Sähkötupakka on tupakan korvaava akkukäyttöinen laite, jota "polttamalla" hengität vain höyryä, jonka sisältämät aineet ovat pitkään käytössä olleita tuttuja ja turvallisia aineita. Ei häkää, ei tervaa, ei radioaktiivista poloniumia.

”Sano nyt onko sähkötupakka terveellistä vai epäterveellistä?

”Nyt puhutaan absoluuttisin termein, ja silloin kaikki ns. ylimääräinen on epäterveellistä. Tässä maailmassa kaikki aiheuttaa syöpää, ja terveellisyys on pyhä hyve jota mikään asia ei pysty saavuttaamaan. Näillä kriteereillä sähkötupakka ei ole terveellistä, se on epäterveellistä.”


III  SUUREN  MITTALUOKAN  RIKOS

Olen vuodesta 1988 asti yrittänyt saada tupakkateollisuuden vastuuseen menettelystään.  Savukkeiden markkinointi on Suomessa ollut 1930-luvulta lähtien 2000-luvulle saakka törkeän moraalitonta ja lainvastaista.  Suomen oikeuslaitos ei ole kyennyt tuomitsemaan tupakkayhtiöitä.  Syitä tähän on moniakin, mutta olennaisin niistä on vastuunpakoilu.  Tupakkayhtiöt ovat menneet riittävän pitkälle.  Ne ovat aiheuttaneet tietoisesti ja lainvastaisin keinoin yli 300.000 ihmisen kuoleman Suomessa, joka on vähäväkinen maa.  Oikeuslaitos ei ole sulattanut näin suurta rikosta.  Jos tapat yhden ihmisen, kyseessä on murha -  300.000 vainajaa on vain tilastoluku.


Nyt ollaan astumassa nikotiinihistorian uuteen aikakauteen.  Sähkötupakka tulee hyvin todennäköisesti vammauttamaan ja tappamaan ihmisiä, mutta tässä vaiheessa kyseessä on vasta melko pieni ja käsitettävä ilmiö.  Jos oikeuslaitoksen edustajista löytyy päättäväisyyttä, vahinkojen määrä voidaan pitää suppeana.

1 kommentti:

  1. "Sähkötupakka tulee hyvin todennäköisesti vammauttamaan ja tappamaan ihmisiä." Mihin te tuon väitteen perustatte? Toistaiseksi ei ole yhtäkään tutkimusta, jossa sähkötupakointi olisi kyetty osoittamaan erityisen vaaralliseksi. Esim. FDA:n testeissä vuonna 2009 selvisi, että sähkötupakkanesteet sisältävät myrkkyjä häviävän pienen, vaarattoman määrän ("trace level", vastaava määrä löytyy esim. lääkenikotiinituotteista)

    Nikotiini ei aiheuta sairauksia. Niitä aiheuttavat tupakansavun muut yhdisteet, pahimpia ovat terva ja häkä. Sähkötupakkahöyryssä ei niitä ole. Siinä on jonkin verran terveydelle haitallisia yhdisteitä, mutta niin vähäisissä määrin, ettei niistä aiheudu vaaraa (Burstyn, I: Peering through the mist: What does the chemistry of contaminants in electronic cigarettes tell us about health risks? (PDF) July - August 2013, Drexel University School of Public Health, Philadelphia, PA). Olkaa hyvä ja päivittäkää tietonne sähkötupakasta ajan tasalle ennen kuin ryhdytte kirjoittelemaan juttuja siitä ikään kuin asiantuntijana.

    VastaaPoista