maanantai 17. maaliskuuta 2014

LASSE LEHTISEN RATKAISU VÄESTÖN IKÄÄNTYMISEEN

I  KANSANTALOUDEN  ONGELMA

Suomessa keskustellaan väestörakenteen muuttumisesta.  Ihmiset elävät entistä vanhemmiksi ja ikääntyneiden määrä kasvaa suhteessa työssäkäyviin.  Ikäsidonnaisten menojen lisääntyminen nähdään talouteen kohdistuvana häiriönä.  Taloustieteilijät ja poliitikot ovat ymmällään.

Filosofian tohtori, kirjailija, poliitikko ja Amer-Tupakka Oy:n markkinointimies Lasse Lehtinen hahmotti tämän ongelman jo 1990-luvulla.  Hän pohdiskeli kysymystä sanomalehti Uudessa Suomessa 7.10.1990 artikkelissaan ”Ilonpilaajat keskuudessamme”:

”Keski-ikä nousee niin hälyttävän nopeasti, että yhteiskunnat ukkoutuvat – ja ennen kaikkea akkautuvat.  Terveys- ja sukupuolivalistus vähentää lapsilukua entisestään.  On irvokasta, että yhteiskunta, joka samaan aikaan vahtii yhä kasvavalla mielenkiinnolla, mitä itse kukin meistä panee suuhunsa tai puhaltaa savuna ilmaan, keskustelee samaan aikaan vanhusten armokuolemasta.  Näissä yhteiskunnissa elää entistä useammin vanhuksia laitoksissa ja koneissa, joiden pelkkä ylläpito maksaa valtavasti.” 


II  PAREMPI  LYHYT  ELÄMÄ  TUPAKASTA  NAUTTIEN  KUIN  PITKÄ  ILMAN TUPAKKAA

Uuden Suomen artikkelissaan 7.10.1990 Lasse Lehtisen kirjoitti:

”Mitä iloa meillä on lisävuosista, joita ei voi elää täydesti.  Eikö hieman lyhyempi, mutta hilpeämpi elämä olisi pikemminkin tavoittelemisen arvoinenTupakoinnin vastustajat syyllistyvät ristiretkellään moneen pahaan.  Jos kaikkinaisen holhouksen, varjelun ja kieltojen tarkoituksena on pitkittää elämäämme sen nautittavuuden kustannuksella, julistaudun holhousvaltion viholliseksi tässä ja nyt.  Elämisen arvoinen elämä, vaikka lyhyempikin, on kitumista parempi.

Hilpeämmällä ja elämisen arvoisella elämällä Lehtinen tarkoitti elämää, jossa nautitaan tupakasta.  Kun tupakka tämän nautinnollisen elämän jälkeen tappaisi ihmiset nuorempina, jo ennen eläkeikää, ratkaistaisiin samalla kansantalouden suureksi kasvava ongelma.  Uudessa Suomessa 22.9.1991 Lasse Lehtinen pohdiskeli:

”Kuka lopultakin osaa määritellä, kumpi ihmislaji tulee yhteiskunnalle halvemmaksi, railakkaamman ja lyhyemmän elämän eläneet vai pitkään laitoksissa kituvat terveet kroonikot?”

Amer-Tupakka Oy:n Savumerkki-lehdessä 2/1993 artikkelissaan ”Suvaitsevat Tupakoimattomat” Lehtinen jatkoi linjallaan:

”Ratkaisemattoman riidan saa aikaiseksi, kun käy elintapafasistien kanssa riitelemään, kummat tulevat kalliimmaksi yhteiskunnalle, huonoa elämää viettävät hedonistit vai pitkään elämän syrjässä sinnittelevät tervekroppaiset dementiavanhukset.”


III  KUOLKOOT  KAIKKI  YLI  62-VUOTIAAT

Helsingin Sanomissa 6.8.1997 Lasse Lehtinen puolusteli veronmaksajia näin:

”Elämäntapaterroristit tekevät tahallaan kaksi laskuvirhettä. He väittävät, että itse aiheutetut sairaudet rasittavat sosiaalivaltiota ja että hampuusimaisesti elävät kansalaiset eivät osallistu yhteisiin kustannuksiin. Asia on täsmälleen päinvastoin. Etenkin viina ja tupakka ovat niin korkeasti verotettuja, että niiden hevijuuserit tulevat kustantaneeksi hölkkääjien ja maratoonareidenkin saattohoidon.

Tilastojen mukaan juopot, ketjupolttajat ja liikalihavat kuolevat askeettisia lähimmäisiään nuorempina. Tälläkin he säästävät sosiaalivaltion varoja. Ihannekansalainen ymmärtäisi kuolla 62-vuotiaana sydänkohtaukseen, kaikki sitä kauemmin elävät ovat rasitukseksi veronmaksajille. Jos laskelmat uskalletaan tehdä kiihkotta, käy ilmi, että suurinta kansantaloudellista tuhlausta on kantaa täysin terve ruumis hautaan.”


IV  TUPAKOINNIN  VASTUSTAJAT  POIS  VERONMAKSAJIEN  KUKKAROLTA

Tupakoinnin vastustajat ovat Lasse Lehtisen mukaan vahingoksi veronmaksajille paitsi pitkittämällä ihmisten elämää, myös kuluttamalla täysin turhaan yhteiskunnan varoja. Savumerkki-lehdessä 2/1993 ”Suvaitseva tupakoimaton” Lehtinen kirjoitti:

”Ns. hyvää tarkoittavat järjestöt ovat yleensä osa mittavaa valtionapujärjestelmää.  Samalla kun terveyskaitsijat ja viranomaiset käyvät ristiretkeä hyviksi katsomiensa asioiden puolesta, he huolehtivat viroistaan ja stipendeistään.  Viinan, läskin ja tupakan vastustajilta eivät työt ja ansiot lopu.”

Luotettavissa muistelmissaan vuonna1997 Lehtinen arvosteli jälleen tätä verovarojen tuhlausta:

”Tupakan ympärille on hyvä rakentaa kampanjoita, tehdä nollatutkimuksia ja harrastaa valistustoimintaa, jonka yhteiskunta maksaa.”


VI  LASSE  LEHTISEN  OMA  PANOS

Lasse Lehtinen on jo 1990-luvulta lähtien tiennyt ratkaisun, joka on varma, tehokas ja yksinkertainen.  Ongelma poistuisi, mikäli ihmiset eivät eläisi niin vanhoiksi.  Asia hoituu, kun pannaan koko väestö tupakoimaan ja hengittämään ympäristön tupakansavua.  Lehtinen lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla: tupakka palvelee sekä kansantalouden että tupakkateollisuuden etua.

Lasse Lehtinen on elänyt niin kuin on opettanut.  Amer-Tupakka Oy:n markkinointimiehenä ja yhteiskuntasuhteiden hoitajana hän on kaupannut tupakkaa ahkerasti ja lobannut tehokkaasti tupakkalain tiukennuksia vastaan.  Hän on vaikuttanut tupakan kulutukseen niin suuresti, että useat sadat ihmiset ovat kuolleet täältä ennenaikaisesti pois tuhlaamasta veronmaksajien rahoja.

1 kommentti:

  1. En ole muualta seurannut Lehtisen edesottamuksia ja sanomisia, koska en tupakoi itse, eikä aihe sikäli ole ollut riittävän kiinnostava. MUTTA on mielenkiintoista lukea, kuinka tunteeton ihmisestä voikaan kehittyä kun tarpeeksi maksetaan.
    Myös kiitokset Erkki Auerjärvelle kirjastaan "Kovaa peliä". Se kertoo erinomaisesti Suomen oikeuslaitosta riivavasta oikeudettomuudesta, laillisuus-välinpitämättömyydestä ja oikeuden "oston" mahdollisuuksista (suoraa lahjontaa tuskin käytetään mutta muita saavutettavia etuisuuksia ja painostusta kyllä). Tästä aiheesta ei koskaan puhuta tarpeeksi, ja kun puhutaan se ei näytä mitenkään vaikuttavan oikeuslaitoksen itsekontrollin kehittymiseen.

    VastaaPoista